szerző:
HVG

300 milliárd forintnyi közmegrendelés a kormányváltás óta, 14 milliárd forint osztalék 2011-re – ez a Simicska–Nyerges-cégcsoport gyorsmérlege, amit címlapsztoriban vázolt fel a HVG csütörtökön utcára kerülő száma.

Az energiapiactól az építőiparon át a médiaüzletig ível a Simicska Lajos és Nyerges Zsolt nevével fémjelzett cégbirodalom. A köznyelvben oligarcháknak, Orbán Viktor miniszterelnök politikailag korrekt fogalmazásában hazai nagyvállalkozóknak nevezett, a Fideszhez kötődő üzleti csoport vezetőinek ugyanakkor nem kenyere a hosszú távú, felelős üzleti gondolkodás.

Ha egy cég nyereséget termel a Simicska–Nyerges-klán szövevényes, gyakorlatilag a gazdaság jó részét lefedő, közel száz vállalkozásából álló birodalmában, a tulajdonosok csak a pénz töredékét forgatják vissza, nagy többségét osztalék formájában kiveszik. A cégháló tagjai a kormányváltás óta bő 300 milliárd forint pályázati pénzt nyertek állami, illetve EU-forrásokból, és csak a 2011-es eredmények után az idén tavasszal összesen több mint 14 milliárd forintot szavaztak meg maguknak.

Vajon melyek az 1994-es Mahir-privatizáció óta töretlenül terjeszkedő cégbirodalom legfontosabb bástyái? Honnét származik a nyereség zöme? Milyen területeken a leglátványosabb az előrenyomulás? Mit lehet tudni a külföldi érdekeltségekről? Elképzelhető-e, hogy a birodalom hamarosan „saját” bankkal is rendelkezik majd?

Egyebek mellett ezekre a kérdésekre keres választ a hálózatot feltérképező írásában a HVG e heti száma.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!