szerző:
MTI

Elkészült a Volánbusz reorganizációját vizsgáló bizottság jelentéstervezete, amelynek fideszes, KDNP-s, és jobbikos tagjai számos szabálytalanságot találtak a céggel kapcsolatban .

A Volánbusz reorganizációját vizsgáló bizottság MSZP-s tagjai szerint rendben zajlott a cég 2003-as átszervezése, majd azt követő működése, a Fidesz, a KDNP és a Jobbik által delegált tagok viszont számos szabálytalanságot találtak a céggel kapcsolatban - közölte a testület jelentéstervezetének elkészülte kapcsán Manninger Jenő (Fidesz) a bizottság keddi ülésén.

A testület elnöke a jelentéstervezetet ismertetve a cég által értékesített ingatlanok közül a Szabolcs utcait, az Andor utcait, valamint a szentendrei buszpályaudvart emelte ki, amelyek közül például az Andor utcai telephelyet a vevő négy hónap múlva 700 millió forintos felárral értékesítette tovább.

Manninger Jenő beszámolt arról is, hogy megkereste a Nemzeti Nyomozó Irodát, amely a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. feljelentése alapján nyomoz az ügyben. A nyomozás állásáról nem kapott információt, de a hatóság közölte: a bizottság megállapításait figyelembe veszik a későbbiekben.

A jelentéstervezet az MNV átfogó jelentésén alapul, de figyelembe veszi a nemzeti adóhatóság vizsgálati anyagát, és a Jobbik szakértőinek a véleményét is - a meghallgatott személyektől nyert információkon túl. A bizottság sérelmezi, hogy több meghívott nem jelent meg a meghallgatáson.

Az elnök elmondta azt is, hogy a 2010-es kormányváltás után, "az addig offshore hátterű Volánbusz valós tulajdonosokat kapott", ők azonban az egyik korábbi vezető családi körébe tartoznak.

A jelentéstervezet másik sarkalatos pontja a kiszervezett funkciókat ellátó cégek támogatása volt. Az MNV véleménye szerint több százmillió forintot utalt ki nekik a megbízó Volánbusz az üzemanyagárak, illetve az árfolyamveszteség kompenzálására.

Spaller Endre (KDNP) felvetette, hogy a bizottság próbálja meg felderíteni a korábbi luxemburgi tulajdonos cégek mögötti valós tulajdonosokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!