szerző:
hvg.hu

Több név is felmerült a Fideszben, illetve a kormánypárt médiaholdudvarában, hogy ki kövesse a pénteken elhunyt Szalai Annamáriát a médiahatóság élén – értesült az Index.

Mint arról beszámoltunk: Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Médiatanács elnöke ma hajnalban hosszú betegség után meghalt. Az Index szerint pénteken már Orbán Viktor miniszterelnöknél vitatták meg, milyen forgatókönyvet kövessenek a kialakult helyzetben.

A lap információi szerint két erő helyezkedik most szembe egymással, az egyik azt szeretné, ha a Szalai Annamáriához hasonlatos erős, jobboldali elkötelezettségű, a médiában magas pozíciót betöltő ember lenne az NMHH új vezetője, a másik csoport viszont azért küzd, hogy a médiahatóságot ne lehessen támadni, és inkább egy kevésbé ismert szakpolitikus töltse be a posztot.

©

Az előbbi csoport jelöltjei közé tartozik Liszkay Gábor, a Magyar Nemzet igazgató-főszerkesztője. A posztot azonban Liszkay nem akarta elvállalni, és végül Szalai Annamária sem mondott le, így a kérdés egészen mostanáig lekerült a napirendről. Az Index forrásai szerint jelenleg a legnagyobb esélye Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatójának van.

Böröcz az 1990-es években töltött be politikai posztot: az FKGP országgyűlési frakciójának volt vezetőhelyettese, de Torgyán Józseffel kialakult vitái miatt a második parlamenti ciklusra távozott az országos politikából. Az első Orbán-kormány idején a Posta vezérigazgató-helyettese volt, majd magáncégeket vezetett.

©

Az Index a második erős csoport további jelöltjei közé sorolta Koltay Andrást, a Médiatanács tagját, jogtudóst, illetve Kollarik Tamást, a Miniszterelnöki Hivatal 1998-2002 közötti politikai tanácsadóját, aki 2002-től Zuglóban a Fidesz frakcióvezetője volt. A portál szerint felmerült Szabó László, korábbi MTVA-szóvivő neve is, aki az előző ciklusban a Duna TV-t felügyelő kuratórium fideszes tagja volt, 1995-ben pedig a tandíjellenes diáktüntetések egyik szervezője.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!