szerző:
hvg.hu

Rendkívüli, a legmagasabb fokozatú biztonsági intézkedések mellett várja Orbán Viktor brit kollégája, David Cameron miniszterelnök csütörtöki látogatását – írta a Blikk. A lap szerint például lehegesztették a csatornafedeleket az Andrássy úton, mert Cameron vélhetően koszorúzni fog a Hősök terén.

David Cameron csütörtöki villámlátogatásával kapcsolatban a titkolózás lényegesen nagyobb, mint pél­dául a tavaly februári Vlagyimir Putyin-vizitet megelőző napokban – közölte a Blikk.

A lap szerint alig 48 órával a brit kormányfő érkezése előtt sem közölte a Miniszterelnökség a vendég programját, és a megszokottakkal ellentétben még akkreditálni sem lehetett egyetlen eseményre sem az újságíróknak.

Csak annyit tudni, hogy Cameron a Parlamentben tárgyal Orbán Viktorral, majd a Sándor-palotában Áder János államfő fogadja. "A sajtóprogramok egyelőre nem nyilvánosak, még minden változhat, így az újságírók akkreditációja sem lehetséges" – közölte a lappal a Miniszterelnöki Hivatal sajtóirodája.

©

A legmagasabb szintű biztonsági intézkedéseket vezetett be a Terrorelhárítási Központ (TEK), amely az angol titkos­szolgálatokkal közösen felel majd Cameron biztonságáért. Több alternatív útvonallal készülnek a biztonsági erők, de ezeket előre nem teszik közzé.

A robbanásbiztos páncéllimuzin útvonalát tetőkön hasaló mesterlövészek és rendőrségi helikopterek biztosítják majd a repülőtértől a Parlamentig – tette hozzá a beszámoló.

Az biztosnak tűnik, hogy David Cameron koszorúzni készül a Hősök terén – ezt látszik alátámasztani az is, hogy az Andrássy út valamennyi csatornafedlapját az elmúlt két napban lehegesztették és parkolási tilalmat rendeltek el.