szerző:
hvg.hu

A Fidesz 2004 júliusában kiadott közleményét posztolta ki Facebook-oldalára Deutsch Tamás a sorkatonasággal kapcsolatban. Ebben egyebek mellett azt írják, hogy a párt akkor is a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglalt állást. Az európai parlamenti képviselő a poszthoz egyszavas megjegyzést fűzött: „Ennyi!”.

A sorkatonasággal kapcsolatban kisebb lavinát indított el az a szombaton megjelent interjú, amelyben Kövér László arról beszélt, hogy szerinte a sorkötelezettség eltörlése "katasztrofális hiba" volt. A házelnök arról is beszélt: úgy látja, erősítené a fiatal férfiak elvándorlását, ha vissza akarnák állítani a sorkatonaságot. Az interjú egyébként az Új Néplapban jelent meg.

Még szombaton Kósa Lajos fideszes frakcióvezető rátett egy lapáttal a házelnöki interjúra, az RTL Híradónak megerősítette ugyanis, hogy valóban foglalkoznak a sorkatonaság visszaállításának gondolatával, de szerinte a Nemzeti Gárda vagy Nemzetőrség felállítása jobb megoldás lenne.

Végül vasárnap Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt a témában. Azt mondta a köztévének, hogy nem lesz megint kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon, és szerinte Kövér László sem a visszaállításáról beszélt.

"Ennyi!"

Vasárnap Deutsch Tamás néppárti európai parlamenti képviselő is beállt a sorba. A Fidesz 2004. július 16-i közleményét posztolta ki a Facebookra egyszavas kommentár kíséretében, amely így hangzott: „Ennyi!”.

A több mint tíz évvel ezelőtti közleményben azt írták, hogy „a FIDESZ-Magyar Polgári Szövetség elnöksége július 16-ai ülésén a 2000-ben kezdeményezett országgyűlési határozati javaslatához hasonlóan ismét a sorkatonai szolgálat végleges eltörlése mellett foglalt állást”.

Hivatkoztak a Fidesz alapítónak 1988. március 30-án kiadott nyilatkozatára is, amelyben az olvasható: "A FIDESZ tevékenységében egy olyan új Magyarország felépítésének igényéből indul ki, amelyben (...) a Kelet-Közép-Európa népeivel való szolidaritás elvei alapján képes közreműködni egy demilitarizált és egységes Európa eszméjének megvalósításában”.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!