Mizsur András
Mizsur András

A válaszadók többsége soknak gondolja a három gyereket és még a 10+10 milliós csokért sem vállalna be ennyi gyereket – derült ki a hvg.hu online kérdőívének eredményeiből. Az is kiderült, hogy sokan rendelkeznek önerővel, ingatlan vagy valamilyen megtakarítás formájában. A kormány sem számít több csokigénylőre, egy közvélemény kutatás szerint a megkérdezettek 8-9 százaléka választja majd a háromgyerekes opciót.

Három nap alatt rengetegen, több mint háromezren töltötték ki a 10+10 milliós csokról szóló online kérdőívünket, most mutatjuk, hogyan vélekednek olvasóink az új családtámogatásról. Az eredményekből az derült ki, a válaszadók több mint harmada a csokért nem vállalná be a három gyereket – mindössze hét százalékuk vállalná a támogatással járó három gyereket. Hasonló eredményekről számolt be Rogán Antal egy hétfői háttérbeszélgetésen, egy január eleji közvélemény-kutatás szerint a 40 év alatti megkérdezettek 8-9 százaléka gondolkodik a háromgyermekes kedvezményben.

 A külföldiek sem kapkodnak a csokért

Kérdőívünk kitöltői közül főleg a 20-25 éves korosztály gondolkodik a háromgyerekes megoldásban, egészen pontosan 13 százalékuk mondta azt, hogy 10 éven belül összehozzák a három gyereket, viszont ugyanebben a korosztályban látják úgy a legtöbben (50 százalék), hogy sok lenne a három gyerek. Ugyanakkor a kitöltők ötöde még bevállalna egy vagy két gyereket a pénzért – elsősorban a 36-40 éveseknél mutatkozott a legnagyobb hajlandóság, hogy a csok miatt további gyerekeket vállaljanak. A válaszadóink negyede mondta azt, a csoktól függetlenül is be volt tervezve a három gyerek, 18 százalékuknak pedig már megvan a három gyerek, és most örülnek a hirtelen jött pénznek. Ők majdnem 70 százalékban mondták azt, hogy ki is fogják használni a támogatást. A külföldön élőket sem különösebben mozgatja meg a csok, mindössze 13 százalékuk mondta azt, hogy a csok miatt bővítené a családot, és mindössze hét százalékuk igényelné három gyerekestül a támogatást.

Akinek már megvan a három gyerek, örülhet a hirtelen jött pénznek
©

 A nőknek sok lenne a három gyerek

Hasonló eredményket kapunk, ha nemekre lebontva nézzük a válaszokat. A férfiak nyolc, a nők alig hat százaléka vállalná be a 10+10 millióért a három gyereket. A férfiak 28 százaléka jelölte be azt az opciót, hogy a 20 millió ellenére is sok lenne a három gyerek, a nőknél ez 35 volt. A férfiakkal hajszálra megegyező arányban (23 százalék) mondták azt a nők, hogy amúgy is három gyerekkel képzelték el a családalapítást, de kevesebb nő (16 százalék) vállalna még 1-2 gyereket, hogy megfeleljenek a három gyerekes feltételnek, mint a férfiak (22 százalék).

 A válaszadók többségének még nincs gyermeke (43 százalék), legkevesebben azok voltak, akiknek csak egy gyerekük van. Fej-fej mellett voltak azok, akiknek kettő, három vagy háromnál több gyermekük van (21, illetve 19 százalék). Ugyancsak fölényben voltak a házasságban élők (49 százalék), de sokan voltak olyanok is, akik valamilyen párkapcsolatban élnek. Nekik a jövőben meg kell házasodniuk, ha igényelni akarják a csokot, ugyanis alig hat százalékuknak van három gyereke, ami már mentesítene a házassági kötelezettség alól. Ebben nem tervez puhítást a kormány, Rogán szerint csak a házasság intézménye biztosítja a stabilitást a gyerekvállaláshoz és az otthonteremtéshez.

 Lesznek, akik kimaradnak a csokból

A több mint háromezer válaszadóból majdnem ugyanannyian nyilatkoztak úgy, hogy jogosultak a csokra, és ki is használják a támogatást, mint ahányan azt,  hogy “nem, de jól jönne a 10+10 millió”. A kérdőívünk alapján is úgy tűnik, hogy sokan lesznek, akik nem tudnak majd megfelelni egyik vagy másik feltételnek, így például a kétéves folyamatos tb-biztosítottságnak vagy a 180 napos kitételnek (az nem kizáró ok, ha még nincs meg a  három gyerek, erre a pároknak 10 évük van). Novák Katalin a hvg.hu-nak adott interjúban azt mondta, hogy a kormány már dolgozik azon, hogy a közfoglalkoztatottak is igényelhessék a csokot, de erről Rogán hétfőn csak annyi konkrétumot árult el, hogy az önkormányzatokat is bevonják ennek megoldásába. A jogosultság tekintetében nincs különbség Budapest és a vidék között, kb. ugyanolyan arányban (37-40) százalékban mondták azt, hogy jogosultak, vagy sem.

 Abban sincs nagy differencia, hogy csak a vissza nem térítendő támogatást vagy a kedvezményes hitellel kibővített konstukció választanák (35 és 36 százalék) olvasóink. A válaszolók közel harmada azt jelölte be, hogy nem tud dönteni a kérdésben. A jogosultak több mint fele viszont azt mondta, mindkettőt kérnék, míg azok közül, akik valamilyen okból nem jogosultak, de szükségük lenne a pénzre, csak 30 százalékuk hívná le 10 milliós kedvezményes kölcsönt. Nem meglepő, de a vezető beosztásúak között találjuk legnagyobb számban a csokra jogosultakat (62 százalék), az alkalmazottak között ez az arány 51 százalék. A szülési szabadságon vagy gyesen lévő anyukák több mint 60 százaléka lenne jogosult a csokra, sőt, többségüknek (56 százalék) már meg is van a három gyerek. Sok anyuka viszont (43 százalék) a  támogatásért simán bevállalna még 1-2 gyereket.

A csok az ingatlanpiacot is felforgathatja
©

 Sokaknak van önereje

Amikor azt kérdeztük, hogy “van-e saját tulajdonban vagy élettársa nevén lakóingatlan?”, akkor a válaszadók több mint 60 százaléka válaszolt igennel. Érdekes adatokat kaptunk, amikor azt vizsgáltuk, hogyan állnak önerővel a csokra jogosultak. Többségüknek (38 százalék) van félretett pénze, de 20-20 százalékban mondták azt a válaszolók, hogy ingatlanjuk és megtakarításuk is van, illetve van eladni való ingatlanjuk. A jogosultak 17 százaléka viszont nem rendelkezik semmiféle önerővel. Nagyon hasonló arányú válaszok jöttek ki azoknál, akik valamilyen okból nem kaphatnak csokot, alig öt százalékkal többen mondták azt, hogy se ingatlanjuk, se pénzük. Rogán ugyanezen a hétfői sajtóbeszélgetésen azt mondta, hogy Magyarországon több mint egymillió embernek van megtakarítása valamelyik lakástakarékpénztárnál, az állam pedig évi 50 milliárddal honorálja ezeket a befizetéseket, mégis kevesen költik a félretett pénzüket új lakás vásárlására.

 Maguk építenének

A válaszok alapján a legtöbben (43 százalék) maguk építenének házat a 10+10 millióból, ami nem meglepő, ha azt nézzük, hogy Rogán szerint 2014-ben a lakások 54 százaléka saját építésben készült. 30 százalékuk házat venne a pénzből, és csak a válaszadók negyede venne új lakást. Ezt az arányt valamelyest módosítja a lakóhely, a budapestiek inkább lakásvásárlásban gondolkodnak, míg a vidékiek főleg házat vennének vagy vásárolnának.

Kíváncsiak voltunk arra is, hogy a kitöltők igényeltek-e korábban szocpolt. Itt elsöprő többségben (több mint 80 százalék) voltak azok, akik nem korábban igényeltek a csokhoz hasonló otthonteremtési támogatást – függetlenül attól, hogy most igényelnék-e a csokot, vagy sem.Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!