szerző:
hvg.hu

Február 3-án nem csak Miskolcon lesz fáklyás felvonulás, Budapesten és az ország minden részén is szerveződnek szolidaritási tüntetések.

Az eredetileg a Miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levelével kezdődött tiltakozási hullám szerdán újabb mérföldkövéhez érkezik. Ekkorra hirdették ugyanis meg a borsodi megyeszékhely pedagógusai azt a fáklyás felvonulást, amivel nyomatékosítani szeretnék követeléseiket. Az akció előtt egy héttel maga Balog Zoltán utazott le Miskolcra a kedélyeket csitítani, de érdemi előrelépés nem történt.

A miniszter bejelentette ugyan, hogy összehív egy Köznevelési Kerekasztalt, ami átbeszélheti a problémákat, ám ez nem győzte meg a tanárokat. Sőt, miután kiderült kiket akar meghívni a plénumra (szinte csupa állami szereplővel – MMA, NPK, iparkamara, Klik – akarja megtárgyalni a katasztrofális oktatáspolitikát, csak tovább nőtt az elégedetlenség.

A Hivatlanul-csoport egyenesen a kerekasztal bojkottjára szólította fel a szereplőket. A hétvégén először ült össze pedagógusok, nevelők, nevelést-oktatást segítők, diákok és szülők részvételével az Országos Tantestületi Értekezlet, amely kinyilvánította, hogy illegitimnek tekinti Balog kerekasztalát, és érdemi, az érintett szereplők bevonásával kezdeményezett tárgyalásokat követel.

A miskolci felvonulás szerda délután ötkor kezdődik. Azóta több település – hétfő délelőttig a következők: Békéscsaba, Budaörs, Budapest (Szabadság tér), Pécs, Sopron, Szeged, Szombathely, Veszprém jelezte, hogy csatlakozik a miskolciakhoz egy helyi szolidaritási tüntetéssel. (Részletek a tüntetésekről itt.)

Hétfő délelőtt a hermanosok nyílt leveléhez több mint 27 ezer egyén és közel 500 intézény csatlakozott.

 

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!