szerző:
hvg.hu/MTI

A MOB nem érti, hogy ha korábban Kiss László úszó-szövetségikapitány az ő közvetítésüket kérte a Hosszú Katinka-ügyben, akkor most miért panaszkodik arról, hogy az olimpiai bizottság átnyúl az úszószövetség feje fölött. Gyárfásék a MOB-nyilatkozatra válaszul azt kérik, hogy fogadja őket Borkai Zsolt.

A Magyar Olimpiai Bizottság vezetése értetlenül áll Kiss László csütörtöki állásfoglalása előtt, amelyben az úszók szövetségi kapitánya többek között arról írt, hogy Hosszú Katinka esetében a MOB átnyúl a Magyar Úszó Szövetség (MÚSZ) feje fölött. 

A MOB leírja, hogy Kiss László a múlt héten maga fordult Borkai Zsolt MOB-elnökhöz levélben, és kérte, próbálja meg elérni, hogy a Hosszú Katinka és az úszószövetség közötti civakodás lezáruljon. Illetve emellett Hosszú Katinkától és edzőjétől a versenyző edzőtábori igényeiről, a versenyzési terveiről, illetve arról szeretne tájékozódni, hogy számíthat-e rá a váltókban az áprilisi országos bajnokságon. (Erről a megoldásról írt korábban a Népszava is.) 

A MOB-elnök Borkai Zsolt erre felkérte Szabó Bence MOB-főtitkárt, hogy a sportigazgatóság illetékes munkatársával közösen kérjen válaszokat Hosszú Katinkától a Kiss László által feltett kérdésekre. Szerdán megtörtént az egyeztetés, amelynek eredményéről Szabó Bence írásban tájékoztatta Kiss Lászlót. A levélben a főtitkár egyértelművé tette, hogy először és utoljára vállalt a MOB ilyen feladatot. "Szeretném nyomatékosítani, hogy tőlem és a Magyar Olimpiai Bizottság Irodájától a jövőben ne kérjen 'közvetítő' szerepet a Magyar Úszó Szövetség (MUSZ) és Hosszú Katinka sem" – írta Szabó Bence, hozzátéve, hogy Borkai Zsolt soha nem tett olyan nyilatkozatot, hogy ő, vagy a MOB folyamatosan közvetítene Hosszú Katinka és az úszóválogatott szövetségi kapitánya között. Erre Kiss László csütörtökön közleményt adott ki, amelyben viszont már arról ír, hogy neki terhes a MOB közreműködése. Azt írja, "már korábban levélben fordultam a MOB elnökéhez, amelyben keserűségemnek adtam hangot, hiszen ötvenéves edzői pályafutásom alatt olyannal még nem találkoztam, hogy a Magyar Olimpiai Bizottság átnyúljon a szövetség feje fölött, mivel úgymond a 'nyugalom' érdekében maga kíván szakmai kérdésekben egyeztetni egy élversenyzővel. Ez ide vezetett..." 

©

Erre jött a hír, hogy Hosszú Katinka nem indul az áprilisi országos bajnokságon, és erről a döntéséről a MOB-ot tájékoztatta.

A MOB csütörtöki közlerményére aztán csütörtökön késő délután reagált a MÚSZ, a békülékeny hangú közleményben azt írják, hogy változatlanul számítanak a MOB rendkívül értékes, pótolhatatlan együttműködésére, és mindent megtesznek annak érdekében, hogy szándékaikat a MOB elnökével, elnökségével összehangolják. Gyárfás Tamásék szeretnék, ha a MOB-elnök és főtitkár mielőbb fogadja őket, Kiss Lászlóval együtt, mert szerintük "a sport szelleméhez méltó mielőbbi egyeztetés a biztosítéka a további, közös örömöt garantáló sikereknek".

A szövetség és Hosszú viszonya a múlt év végén mérgesedett el. Az úszó karácsony előtt tartott sajtótájékoztatót, amelyen kifejtette, hogy elégedetlen a MÚSZ teljesítményével és hozzáállásával. Kritikáit január 6-án, ugyancsak sajtótájékoztatón megismételte, egyben kijelentette: nem fogadja el azt a szerződést, amelyet a szövetség ajánlott számára decemberben. A szerződést ketté is tépte (erről itt láthat videót). Erre a sajtóeseményre Kiss László is elment, ám utána hiába próbált beszélni az úszóval, Hosszú elhagyta a termet. A szövetségi kapitány az ügy folyományaként lemondott posztjáról, de aztán kiderült, hogy Orbán Viktor kérésére meggondolta magát

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!