szerző:
hvg.hu

Az MTVA és Giró-Szász András egykori kormányszóvivő cége szerződésben áll hírek készítésére, melyet kereskedelmi rádiók használhatnak fel. A Strategpolis hozzáférhet az MTI és az MTVA anyagaihoz is, az elkészült anyagokat pedig továbbértékesíti, de a szerkesztett híreket az MTVA is eladhatja, azonban erről már nem ad ki részletes adatokat a közmédia.

Giró-Szász András korábbi kormányszóvivó, államtitkár, illetve Orbán Viktor belpolitikai főtanácsadója tavaly novemberben vásárolta vissza korábbi cégét, a Strategopolis Kft.-t, emiatt volt is kavarodás, mikor leadta üres vagyonnyilatkozatát – ezt később javította. A cég 2015-ben, valamint 2016-ban is szerződésben áll az MTVA-val kereskedelmi rádiók számára készítendő híranyagok gyártására, ennek pénzügyi háttere iránt érkezett újságírói megkeresés, melyre az MTVA sajtóosztálya a Facebookon is reagált.

©

A szerződés lényege, hogy az MTVA hozzáférést enged a Strategopolis számára az archívumához, valamint az MTI híranyagaihoz, ez alapján a Strategopolis új híreket készít, melyeket rádiók számára értékesít. A szerződés értelmében az MTVA is értékesítheti az elkészült hírek szerkesztett változatát. Az MTVA szerint közszolgálati kötelezettségeik mellett az eladott híranyagokból további bevételt is tud realizálni a közmédia.

A hírgyártásért 3,5 millió forintot fizetett 2015-ben az MTVA, ebből még lejött havonta nettó 300 ezer forint bérleti díj. A Hangos hírek nevű szolgáltatás lényege, hogy napi 17 hírt készít el a cég, országos és regionális formában is az igények szerint.

Az MTVA arról már nem adott tájékoztatást, hogy mely médiumoknak milyen összegben értékesítették a híranyagokat, mert az szerintük hátrányosan befolyásolná a közmédia piaci helyzetét. Annyit árultak el, hogy jelenleg 31 médiaszolgáltató 49 frekvencián használja a Giró-Szász cége által készített híreket.

A Strategopolis nem sokkal Giró-Szász tulajdoni viszonyának visszaszerzését megelőzően egy 140 millió forintos közbeszerzést nyert el a Miniszterelnökségtől tanulmányok írására.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!