szerző:
hvg.hu

A Pedagógusok Szakszervezete már az országos sztrájkot készíti elő, emellett alternatív köznevelési kerekasztalt is alapítottak a tiltakozó tanárok.

Megkezdi az országos tanársztrájk előkészítését a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) – erről hétfőn döntöttek az érdekvédők annak ellenére, hogy bíznak a pedagógusok sztrájkbizottsága és a kormány közötti egyeztetések sikerében – írta a keddi Magyar Nemzet.

A Galló Istvánné vezette PSZ hétfőn megerősítette korábbi döntését is arról, hogy nem vesz részt a köznevelési kerekasztal munkájában.

Orbán Viktor hétfői nyilatkozatára – amelyben a kormányfő gyakorlatilag kizárta, hogy emelnék a pedagógusok bérét – Galló Istvánné úgy reagált, hogy ők nem is maguknak, hanem a munkájukat segítő technikai-adminisztratív dolgozóknak, mintegy 50 ezer embernek követelenk béremelést, mivel az ő bértáblájuk 2008 óta változatlan.

A múlt szombati tanártüntetésen
©

A keddi Népszava arról írt, hogy a lázadó tantestületeket összefogó Tanítani Mozgalom létrehozott egy új fórumot az egyeztetésre, a Civil Közoktatási Platformot, és egy Alternatív Köznevelési Kerekasztal életre hívását is tervezik. A Magyar Nemzet szerint a platform maga az alternatív kerekasztal, amit már tavaly ősszel megalakítottak.

Az alternatív fórumra meghívtak száz közoktatási civil szakmai szervezetet, de "teljesen világos, hogy a kormánynak itt nincs semmi keresnivalója, mint ahogy egy frakcióülésen sincs senki másnak keresnivalója, mint az adott pártnak" – fogalmazott Ercse Krisztina, a platform koordinátora.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!