szerző:
hvg.hu

Egy ismeretlen, kigyúrt férfiakból álló csoport fogadta Lukács Zoltánt, az MSZP alelnökét és társait kedd reggel az NVI épületénél, mikor azért érkeztek, hogy ismét beadja a párt a vasárnap boltzárról szóló népszavazási kezdeményezését. A "bőrfejű" férfiak egy nénit kísértek el, aki szintén a kérdésben kíván beadvánnyal élni, de az NVI csak az első beadványt vizsgálhatja. A startpisztoly a Kúria ítélethirdetésekor dörren, ami után be lehet adni a kezdeményezéseket.

Lukács Zoltán a Klubrádió reggeli műsorfolyamában telefonon mondta el, hogy 15-20 "bőrfejű", Nagy-Magyarország-jelképeket viselő csoport állta el kedd az NVI bejáratát az Alkotmány utcában. Korábban ismert volt, hogy a párt ma újra megpróbálja beadni a vasárnapi kötelező boltzárról szóló népszavazási javaslatát, erre készülhettek fel a férfiak, akik mind úgy nyilatkoztak, hogy ők is beadvánnyal kívánnak élni.

©

A népszavazási eljárásrend szerint amennyiben egy kérdésben több beadvány is érkezik, akkor a legelsővel kell foglalkoznia a bizottságnak, mely sokáig elhúzódhat. Korábban az MSZP népszavazási javaslatát egy értelmetlen kérdés előzte meg a boltzárról, így a párt kezdeményezését nem tárgyalta akkor az NVI. Lukács Zoltán és Nyakó István azért mentek már hajnalban, mert a Kúria várhatóan ma délelőtt hoz ítéletet a korábbi beadvánnyal kapcsolatban, így az ítélethirdetést követően már lehet élni új beadvánnyal – ezt az MSZP szerint állítólag 8 nappal előre jelezni kell az NVI-nél.

Tavaly az NVI elnöke, Pálffy Ilona az igazságügyi miniszterhez fordult, hogy szüntessék meg a párhuzamosságot tiltó gyakorlatot, azaz egy témában, de több kérdésben újra lehessen párhuzamosan aláírásokat gyűjteni. A gyakorlat azonban azóta sem változott.

Az NVI sajtóosztálya részéről Listár Dániel nem kívánt nyilatkozni, arra kérte a sajtót, hogy mindenki tájékozódjon a helyszínen, ő nem tartózkodik az épületnél. Listár hozzátette, hogy nem valós az MSZP állítása, miszerint előre jelezni kell új népszavazási kérdés beadását.

©

Lukács szerint reggel patthelyzet alakult ki, az MTI helyszínen tartózkodó fotósát is inzultálták. A Népszava értesülése szerint 7 óra körül már bejutottak az épületbe az MSZP képviselői, nyomukban a "bőrfejűekkel". Az MSZP-s politikus a helyszínen azt mondta, hogy "a hatalom szélsőjobboldaliakat küldhetett az NVI elé".

Kollégánk jelentése szerint az előtérben egy idősebb hölgy ül, úgy tűnik, hogy őt kísérik a férfiak. Az előtérben van egy gombnyomásos blokkoló berendezés, amely megnyomásával lehet jelezni, hogy ki adta be az első népszavazási kezdeményezést. Nyakó Istvánt végül odaengedték a berendezéshez, azonban még nem adhatta le papírját, ugyanis meg kell várni a Kúria ítélethirdetését. Ez a gyakorlatban azt jelentheti, hogy Nyakó és Lukács az ítélet hirdetésekor versenyt futnak majd az előtérben a gombnyomásért a hölggyel, várhatóan reggel 9-kor dönt a Kúria.

©

A zavart az is fokozza, hogy a férfiak is azt állítják, hogy népszavazási kezdeményezést kívánnak leadni.

Az MSZP előző beadványát Simonné Gercsényi Gabriella előzte meg, ezt támadta meg a MSZP a Kúrián. Az MSZP mellett akkor beadvánnyal kívánt élni a Demokratikus Koalíció, a Liga Szakszervezet és a Vállalkozók Országos Szövetsége is. Az előtérben ülő idős hölgy senkinek nem kívánt nyilatkozni – erről az MSZP egy videót is közzétett Facebook-oldalán.

Közben Gőgös Zoltán (MSZP) is megjelent az NVI épületénél. A 444 értesülése szerint Gőgös a földárverések miatt kíván új népszavazási kezdeményezéssel élni. Gőgös állítólag megkérdezte az ajtóban álló férfiaktól, hogy akarják-e a vasárnapi boltzárat. "Diétázunk" – mondta erre az egyik férfi.

Ezt történt a Nemzeti Választási Irodában eddig

HELYSZÍNI TUDÓSÍTÁS! Osszátok meg, hadd lássa mindenki, mi történik a választási irodában, miközben komoly tülekedéses verseny alakulhat ki a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazás kapcsán.

Posted by MSZP on Tuesday, February 23, 2016

Egy titkárságvezető kiment a várakozókhoz, és mindenkit arra kért, hogy ne akadályozzák majd egymást abban, hogy beadhassák a népszavazási kérdéseiket – ezt követően visszatért az irodájába. Rendőrök továbbra sincsenek a helyszínen.

A szurkolókat tömörítő FradiMob állásfoglalása szerint a helyszínen megjelent férfiak nem tartoznak a szurkolók közé, hanem a Kubatov Gáborhoz kötődő Fradi Security biztonsági cég alkalmazottai lehetnek. A biztonsági szolgálatról felelevenítik, hogy az embereik tisztították meg a tiltakozóktól a Fidesz pártszékházát, mikor azok az alkotmánymódosítás ellen tüntettek 2013-ban.

Nem szurkolók,hanem fizettet rendezők vannak a Választási irodánál. Kérjük ne mossanak össze velük! Köszönjük!

Posted by FradiMob on Tuesday, February 23, 2016

Meglőzték az MSZP-t a Kúria nyilvánosságra hozott döntését követően, egyelőre vitatott, hogy az idős hölgy, vagy valamelyik férfi adta be elsőként népszavazási kezdeményezését Nyakó Istvánék előtt.

A 444 szerint az egyik férfi adhatta le először beadványát, Nyakó útját állták társai. Az idős hölgy is le tudta adni népszavazási kezdeményezését, azonban ezt követően távozott a helyszínről, senkinek sem nyilatkozott.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!