szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Pálffy Ilona NVI-elnök az igazságügyi miniszterhez fordul, hogy népszavazási kérdések elbírálásánál megszűnhessen az úgynevezett párhuzamossági moratórium. A hasonló tartalmú kérdések közötti preferenciasorrend miatt alakult ki botrány nemrégiben, amikor az NVB ülésén a vasárnapi zárva tartásról szóló népszavazási kérdések között mérlegeltek. .

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) elnöke azt kezdeményezi az igazságügyi miniszternél, hogy szűnjön meg a népszavazási kérdések esetében a jelenleg érvényben lévő úgynevezett párhuzamossági moratórium. Pálffy Ilona hétfőn, az ATV Egyenes Beszéd című műsorában elmondta, a módosítás azt célozza, hogy több hasonló témájú kérdésben is lehessen egy időben aláírásokat gyűjteni, és abban lehessen a népszavazást tartani, amelyben a leghamarabb összegyűlik a 200 ezer támogató aláírás.

Virágozzék minden virág alapon szerveznék

A népszavazásról szóló törvény értelmében jelenleg azonos tárgykörben csak egy kezdeményezés vizsgálható, így a később benyújtott kérdéseket el kell utasítani - ez az úgynevezett párhuzamossági moratórium - és új kérdést csak a jogerős elutasítás után lehet benyújtani, a jogszabály azonban nem rögzíti, ez pontosan mikortól lehetséges.

Pálffy Ilona elmondta: kezdeményezi, úgy változtassák meg a szabályozást, hogy valamennyi, a formai és alkotmányos előírásoknak megfelelő népszavazási kezdeményezést át lehessen engedni, vagyis "mindenki gyűjthessen", és abban a kérdésben lenne népszavazás, amelyben a leghamarabb összegyűlik a népszavazás kiírásához szükséges 200 ezer aláírás.

Mint mondta, ezzel el lehetne kerülni azt, hogy "elterelő kérdéseket" is benyújtsanak a kezdeményezők. Az NVI elnöke jelezte: a jogszabály módosításához kétharmados döntésre van szükség.

Nagy hirig az NVB-ülésen

Mint arról beszámoltunk, pontosan egy héttel ezelőtt a választási bizottság vasárnapi zárva tartással kapcsolatos népszavazási kezdeményezésekről döntött. Az MSZP-s kezdeményezést és a "rendszerbontó népszavazást" hátrasorolta a választási bizottság, így a Wodicska Zoltánhoz fűződő népszavazási kérdés maradt az érvényes. Azonban azt is lesöpörték, mert a kérdést úgy tették fel, hogy nem volt egyértelmű.

Az NVB MSZP-s delegáltját mindjárt az ülés elején kizárták a döntésből, és sokat vitatkoztak azon is, hogy kinek a népszavazási kérdése érkezett a legkorábban. Az ülés vége felé hangos szóváltás kerekedett, és az MSZP-s kezdeményezőt kiküldték a teremből. Pálffy Ilona már akkor közölte, hogy törvénymódosítást fog kezdeményezni az ügyben.

Mindezt publicisztikában is elemezte szerzőnk, Seres László.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Ittasan vezetett, elvették a jogsiját, de ez nem zavarta és két óra múlva ismét részegen ült volán mögé

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Irán még egy lépéssel közelebb került ahhoz, hogy akár az atomfegyvert is építhessen

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet

Torkán akadt a cseh külügynek egy pesti cseh filmfesztiválra szánt orbánozó videóüzenet