szerző:
hvg.hu

A költségvetési tartalékból egymilliárdot ad a kormány a Miniszterelnökség várbeli új helyének kidekorálására. Az Emminek ebből a pénzből új műtárgyakat kell vennie Orbán irodáiba.

Egymilliárd forintot különített el a kormány a Miniszterelnökség új székhelyén, „a Karmelita kolostorban elhelyezendő műtárgyak beszerzésre” – írja a Magyar Közlöny alapján a Napi.hu.

A budai várba költöző Miniszterelnökség új székhelye ugyanis a Karmelita kolostor lenne, az átépítéséhez egy korábbi bejelentés szerint 2016-ban 8 milliárd 219 millió, 2017-ben pedig 5 milliárd 749 millió forintot különítenek el a határozat szerint a Miniszterelnökség költségvetési fejezetében. Az épület műtárgyakkal való méltó berendezésére a kormány a költségvetés tartalékából most  további egymilliárd forintot különített el.

A forrást mint a közgyűjteményeket is felügyelő minisztérium az Emmi kapja. A kormányhatározat arra is utasítja Balog Zoltán minisztert, hogy a minisztérium szakértői vizsgálják meg a műkincsek esetében az állami elővásárlási jog bevezetésnek lehetőségét, vagyis a leendő műkincseket a piacról szeretné megvásárolni a kormány.

A harmadik Orbán-kormány hivatalba kerülése után nem sokkal döntött úgy, hogy a miniszterelnök 2016. március 15-ig felköltözik a Várba a Karmelita kolostorba.

A kormány korábban arról is határozott, hogy a Miniszterelnökség mellett a Várba költözne a Nemzetgazdasági tárca és a Belügyminisztérium is. Most arról döntöttek, hogy az amúgy állami tulajdonban lévő egykori háború előtti pénzügyminisztérium épületébe és környékére kerüljenek. Ennek az épületnek a felújítására 1,5 milliárd forintot kapott az NGM.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!