szerző:
hvg.hu

Jávor Benedek benyújtotta a Kúriához kedden a kormány kvótanépszavazásának kérdésével kapcsolatos felülvizsgálati kérelmét, amelyben a Nemzeti Választási Bizottság hétfői határozatának megváltoztatását, illetve a kérdés hitelesítésének megtagadását kérte.

A Nemzeti Választási Bizottság hétfőn hitelesítette kilenc igen és három nem szavazattal azt a népszavazási kérdést, amit múlt szerdán jelentett be Orbán Viktor a kormányülés szünetében a kötelező betelepítési kvóta ügyében. A hitelesítés ellen szavazott Fábián Adrián választott tag, valamint Bodolai László, az LMP és Litresits András, az MSZP delegáltja.

A kérdés úgy szól: "Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?". A határozat ellen 15 napon belül lehet jogorvoslatot benyújtani a Kúriához. 

A Liberálisok és a PM már hétfőn jelezte, hogy a Kúriához fordulnak az ügyben, mert a határozat szerint az alaptörvénybe ütközik.

Jávor Benedek, a PM EP-képviselője a döntés után közölte: szerinte az NVB határozata összeegyeztethetetlen a magyar és uniós joggal. A népszavazási kérdés nem lett volna hitelesíthető, mivel nem az Országgyűlés hatáskörébe tartozó kérdésről szól, szemben áll az uniós alapszerződésekkel, és nem felel meg az egyértelműség követelményének.    

A Magyar Liberális Párt érvelése szerint értelmetlen a kvótareferendum, a kérdés és így a népszavazás terve is többszörösen jogellenes, mivel az nem felel meg a római szerződés több szakaszának sem.

Jávor Benedek kedden nyújtotta be felülvizsgálati kérelmét a Kúriához, és kérte a múlt szerdán bejelentett népszavazási kérdés hitelesítésének megtagadását.

A tizenhárom oldalas felülvizsgálati kérelemben Jávor Benedek hivatkozik arra, hogy a nemzeti parlamenteknek az Európai Unió döntéshozatali eljárásban betöltött szerepét az Európai Unió működéséről szóló szerződés valamint az Európai Unióról szóló szerződés határozza meg. Ezekben „zártan felsorolják” azokat az eseteket, amikor valamelyik uniós szerv döntésének meghozatalát egy nemzeti parlament megakadályozhatja.

Két esetben biztosít a két szerződés vétójogot a nemzeti parlamenteknek, ezek az alapító szerződések tagállamok által elfogadott szövegétől eltérő hatásgyakorlási eljárási szabály elfogadásához kapcsolódnak – magyarázzák a kérelemben.

A hétfőn hitelesített népszavazási kérdés azonban nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe, ezért az NVB-nek meg kellett volna tagadnia annak hitelesítését – olvasható a szövegben.

Az érvek között szerepel az is, hogy a hétfőn hitelesített kérdésben az Alaptörvény szerint nem tartható népszavazás, mert az nem az Országgyűlés, hanem az EU-ról szóló szerződés szerinti kormányközi konferencia, az Európai Tanács illetve tágabb értelmezés szerint valamennyi tagállam együttes hatáskörébe tartozik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!