szerző:
hvg.hu

Folytatódik a purparlé az Országos Roma Önkormányzat körül. A kisebbségi képviselők most a frissen megválasztott elnököt mondatnák le.

Még két hete sincs, hogy – Farkas Flórián személyes harcának és közbenjárásának köszönhetően – az ORÖ elnökévé választották Balogh Jánost, de máris rendkívüli közgyűlést kezdeményeztek a testület tagjai, hogy méltatlansági eljárást indítva elmozdítsák a pozíciójából; fegyelmivel mondanának fel a miniszterelnöki biztos másik bábjának tartott hivatalvezetőnek is – írja a RomNet.

Az ORÖ közgyűlése február végén választotta meg elnöknek Balogh Jánost a lemondott Hegedüs István helyére. A baloldali kötődésű MCF elnökének, Baloghnak jelölését még a Farkas Flórián által vezetett Lungo Dromon belül is felháborodás és teátrális vita övezte.

©

A Romnet szerint azonban Farkas Flórián – akiről az Index kiderítette, hogy az általa hosszú huzavona után megjelölt Budakalász Gimnáziumban biztosan nem érettségizett – az elnökválasztó közgyűlés előtti frakcióülésen kedélyeket némiképp azzal nyugtatta, hogy Balogh Jánosnak feladata van, amit végre kell hajtania, és az MCF elnöke egyébként is 1999-től a Lungo Drom tagja. Igaz, később felszólította Balogh Jánost arra is, hogy ha elnökké választják, az MCF-es tagságáról és pozíciójáról le kell mondania.

A Romnet idézte is a miniszterelnöki biztost, aki „nem látja rózsásnak a helyzetet” az ORÖ-ben jelenleg. Farkas Flórián a RomNet szerint azt is kilátásba helyezte, hogy visszatérhet az ORÖ élére, amelyet, mint fogalmazott, a kormányzat segítségével jelenleg is „lélegeztetőgépen tart”, hogy „semmi ne menjen oda”. „Ha nekem vissza kell jönni azon az áron, hogy rehabilitálva legyen a cigánypolitika, az Országos Cigány Önkormányzat, akkor az elnöknek le kell mondania” – jelentette ki, hozzátéve, „mert ha én viszem, a csapat ugyanúgy számíthat rám”.

A rendkívüli közgyűlés kezdeményezését 13 képviselő írta alá, amit kedden be is nyújtottak a hivatalvezetőnek, de a képviselők számításai szerint legalább 27 képviselő támogatja Balogh János elmozdítását. A hatályos szervezeti és működési szabályzat értelmében az elnöknek 15 napon belül, legkésőbb március 23-ig össze kell hívnia testületet.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!