szerző:
hvg.hu

Lázár János szerint sem az épületen, sem a látképen nem változtat semmit az, hogy egy 100 négyzetméteres Dunára néző erkélyt építenek hozzá a Várban a Karmelita kolostorhoz.

Semmilyen műemléki szempontot nem sért a Várban a Karmelita kolostorra tervezett erkély - ezt írta Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Varju László DK-s parlamenti képviselő írásbeli kérdésére adott válaszában.

Varju Orbán Viktor kormányfőnél, arra kérdezett rá, hogy kinek az utasítására épül az erkély, sért-e műemlékvédelmi szabályokat, eltértek-e az eredeti tervektől, mennyibe fog ez kerülni és jár-e pluszköltséggel az erkély megépítése.

Mint ismert, áprilisban derült ki, hogy a Karmelita kolostorban, a Miniszterelnökség későbbi székhelyén egy Dunára néző erkélyt építenek az épülethez, mivel azonban dunai látkép és a Budai Várnegyed az UNESCO világörökségi helyszíni listáján is szerepel, ezért a változtatásokhoz kell az ENSZ-szervezet engedélye is. Az UNESCO viszont az RTL Klubnak azt írta, ők csak állagmegóvásra adtak engedélyt, ezért később akár egy bizottság is vizsgálódhat majd azzal kapcsolatban, hogy szabályosan építették-e az épülethez az erkélyt.

Lázár Orbán nevében kioktatta Varjut, hogy ne nevezze palotának a Várat, mert nem azt építenek, majd kitért arra, hogy 

a keleti homlokzat elé tervezett erkély építészeti megfontolásból, a tervező ötlete alapján kerül a homlokzatra. 

Arra, hogy az építkezés nem sért-e műemlékvédelmi szabályokat, Lázár azt írta, hiába épül egy plusz erkély a Karmelita kolostorra,

a védett épület sziluettje nem változik, a védett, világörökségi budai látkép változatlan marad, így a megvalósuló erkély műemlékvédelmi érdeket nem sért.

Lázár azt is írta, hogy a műemlékvédelmi követelmények nem tiltják a műemlékek bővítését, átalakítását, az UNESCO Világörökség Központját pedig még 2015 év elején értesítették a tervezett a Nemzeti Hauszmann Terv előkészítő intézkedéseiről, az UNESCO pedig a tájékoztatást tudomásul vette.

Lázár arra nem tért ki válaszában arra, hogy mennyi pénzbe fog kerülni az erkély, és hogy jelent-e ez plusköltséget, de azt még megjegyezte, hogy 2004-ben az akkori kormány is határozatot hozott a Budai Vár újjáépítésének a befejezéséről, és reméli, hogy az "újabban tisztességes és szegény" Gyurcsány Ferenc DK-elnök véleménye nem változott meg a Várról.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!