szerző:
hvg.hu

Olyasmit állított egy képviselői kérdésre adott válaszában a jegybankelnök, hogy sajtóinformációk alapján indították el azt a vizsgálatot, amely nyomán százmillióra büntették Spéder Zoltán bankját, de közben azt állítja, hogy az átfogó vizsgálat csak ezután jön.

A szocialista Tóth Bertalan arról kérdezte Matolcsy György jegybankelnököt a parlamentben, hogy az MNB miért csak a múlt héten szabott ki bírságot az FHB-ra a három évvel ezelőtt történtek miatt, és mit várnak a személyi felelősségre vonástól.

Azt ugyanis kedden jelentette be a pénzügyi felügyeletet ellátó MNB, hogy 105 millió forint piacfelügyeleti bírságot szabott ki a Spéder Zoltán érdekeltségébe tartozó az FHB Jelzálogbank Nyrt.-re tiltott piacbefolyásolás miatt, és személyi felelősségrevonási eljárást is indított, miután az MNB szerint a hitelintézet a 2012. december 20-án kibocsátott eurókötvényeinek jegyzésével kapcsolatban félrevezető információt tett közzé. Azt állították, hogy átfogó vizsgálatuk során észlelték, hogy félrevezető lehet az a kibocsátói tájékoztatás, hogy a kötvények nem magyarországi befektetőkhöz kerültek.

Tóth tehát arra volt kíváncsi, hogy erre miért most jöttek rá Matolcsyék. A jegybankelnök válaszában azt mondta, hogy azért indítottak vizsgálatot, mert egy sor olyan sajtóinformáció jelent meg az elmúlt hetekben, amely hamis félretájékoztatásra utaltak. Azt nem mondta meg, melyik cikkekre gondol a Spédert célzó kormányközeli médiahadjáratból.

Aztán megvédte a magyar tulajdonú bankszektor megerősítésének a szándékát, a takarékszövetkezetek integrációját, és szerinte ha voltak visszaélések, akkor a mostani vizsgálatok azt majd feltárják. Nem helyes, hogy Magyarországon a bankszektor egyik részére egy fajta felügyeleti szabályok, a másikra másik szabályok érvényesek, ezért a felügyeletük alá vonják az integrációs szervezetek - tette hozzá.

Tóth nem kapott arra választ, hogy kinek a biztatására történt meg, hogy a 30 milliárdos kötvénycsomag egy külfödi közvetítőn keresztül az államhoz került, és emlékeztetett arra, hogy a folyamat elindulása idején még Matolcsy György volt a nemzetgazdasági miniszter. Az nem világos, hogy miért most jöttek erre rá - mondta Tóth.

Matolcsy a viszontválaszban azt mondta, hogy a következő hetekben választ kapunk ezekre a kérdésekre, vagyis nem válaszolt a kérdésre.

Tóta W.: Inkább ne legyünk barátok

Gábor kisgyerekkorában még látott, most azonban - ahogy ő mondja - már az agya dolgozik a szeme helyett. Ez azonban alig valamiben gátolja, nemrég nyomott le egy 100 kilométeres teljesítménytúrát barátjával. Kettejükkel beszélgettünk.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!