szerző:
hvg.hu

Ha „nyílt utcabállá akarna fajulni a felvonulás”, akkor nem fognak mérlegelni, fellépnek a menet ellen a júliusi Budapest Pride-on – ezt állította az atv.hu-nak a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetője.

Lehet, hogy kordonok nélkül tartják meg idén az itthoni LMBTQ közösség felvonulását július 8-án, Budapesten. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom arra készül, hogy megzavarja a rendezvényt – írja az atv.hu.

A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom keddi közleménye szerint ők úgy tudják, hogy „idén a rendőrség biztosító sorfala nélkül kívánják megtartani” a „nyilvános fajtalankodásnak és vallásgyalázásnak is teret biztosító Budapest Pride-ot”. Ők az utcán lesznek aznap, és ezt „nem hagyják szó nélkül” – tették hozzá.

Az atv.hu megkereste Barcsa-Turner Gábort, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom vezetőjét, és megkérdezték tőle, konkrétan mire készülnek.

Azt válaszolta: „Többféle módon és több eszközzel is élni fogunk, amiket érthető okokból nem kívánunk nyilvánosságra hozni. Elég kreatívak vagyunk ahhoz, hogy hangot adjunk a véleményünknek, teret biztosítsunk az akcióinknak”. Szerinte a felvonulás egy provokáció, amit a meleg közösség többsége elutasít, és az elmúlt két évben „legalább sikerült ketrecbe zárni”.

„Ha ez megváltozik, és nyílt utcabállá akarna szó szerint fajulni a felvonulás, akkor viszont nem mérlegelünk...” – tette hozzá, konkrétumok nélkül.

A lap megkérdezte a rendőrséget is az ügyben, konkrétan azt, valóban kordonok nélkül tartják-e meg az idei Budapest Pride-ot. Választ még nem kaptak. 

Pride: Inkább az agresszív radikálisokat kordonozzák körbe

A magas költségekkel járó rendőri készültség túl nagy ára annak, hogy agresszív radikálisoknak szabadidős programot biztosítson. Az elmúlt évek felvonulásai bebizonyították: a Budapest Pride-ot a rendőrség szakszerű fellépése és a nagyszámú menetkísérő aktivista munkája hatékonyan tudja biztosítani, folyamatos és teljes kordonos útlezárás nélkül is – reagált a Pride szervezői.

Közölték: felháborítónak tartják a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom napokban történt fenyegetését, és maximálisan felkészültek rá, hogy a rendőrséggel együttműködve, az idei biztosítás ne teljes lezárással valósuljon meg.

Egy demokráciában természetes, hogy különböző vélemények teret kapjanak, amíg ez békésen, jószándékúan történik. Az viszont nem elfogadható, ha bármilyen szervezet más állampolgárok békés gyülekezését akarja megzavarni, megakadályozni, márpedig a HVIM erre készül – vélték.

Közleményük szerint az idei menetet minden eddiginél több, 250 menetkísérő önkéntes biztosítja, arról pedig, hogy minden esetleges atrocitás felvételre kerüljön és szabálysértések, bűncselekmények esetén eljárás induljon, csaknem 50 kamerás jogi megfigyelő gondoskodik. 

A szervezők szerint az erőszakos ellentüntetők nem kényszeríthetnek olyan biztosítási módszereket a rendőrségre, ami a résztvevőket akadályozza a menethez való későbbi csatlakozásban, ráadásul költségesebb, és a felvonuláson részt nem vevők közlekedését is indokolatlanul kényelmetlenné teszi. Ha a HVIM ragaszkodik az ellentüntetéshez, akkor a rendőrségnek őket, és nem a Budapest Pride várhatóan több tízezres békés tömegét kell kordonokkal biztosítani – tették hozzá.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!