Windisch Judit
Windisch Judit

A botrányos érettségiről elhíresült Paulay Alapítványi Középiskolát a kormányhivatal bezáratta. Több szálon folyik a nyomozás a feltételezett elkövetők ellen.

Augusztus végéig nyolc gyanúsítottat hallgatott ki a rendőrség közokirat-hamisítás gyanúja miatt a Paulay Alapítványi Középiskola kapcsán folyó ügyben – tudtuk meg a BRFK-tól. Az ügy előzménye röviden: a tavaly botrányos érettségit bonyolító Paulay Alapítványtól idén a minisztérium megvonta az érettségi vizsgáztatási jogot, miután az idei hatósági vizsgálatok alapján továbbra is gyanúsnak ítélték az iskolát. A diákok a Bánki Donát Közlekedésgépészeti Szakgimnázium és Szakközépiskolában tudtak érettségizni.

A szóbeli vizsga előtt azonban – mikor az ellenőrzésen újabb súlyos jogsértést állapított meg a Kormányhivatal és az Oktatási Hivatal – a Paulayból érkező diákokat kötelezték, vigyék be a középfokú oktatás alatt szerzett bizonyítványaikat, hogy az érettségi vizsgabizottság ellenőrizhesse azokat. Ott derült ki, hogy a megjelent 133 diák közül 80 hamisított bizonyítványt mutatott be: abban ugyanis az szerepelt, a Drégelyvár Szakközépiskolában végezték el a 9-10. évfolyamot.

©

A Drégelyvárnak – amely azóta már meg is szűnt – nem volt jogosultsága középfokú oktatásra, ráadásul a Köznevelési Információs Rendszer adatai is azt támasztották alá, hogy a szóban forgó diákok nem jártak oda. Időközben a két hivatal büntetőfeljelentést tett közokirat-hamisítás miatt, az érintett 80 diák érettségijét pedig érvénytelenítették.

A döntés ellen az érintett diákok fellebbeztek, azonban a Kormányhivatal közlése szerint csak egy esetben adott helyt a fellebbezésnek. Úgy tudjuk, egy olyan tanulóról van szó, aki adminisztrációs hibára hivatkozott és igazolni tudta, hogy a 9-11. évfolyamot máshol már elvégezte, csak az utolsó év hiányzott az érettségihez. Ő le is érettségizhetett.

A rendőrség nem közölte, kik az augusztus végéig kihallgatott gyanúsítottak, azonban úgy tudjuk, diák biztosan van az érintett nyolc ember között. Információink szerint házkutatások is tartottak a hatóságok.

Céges tanulók és a sima iskolások

Az egyik érintett diák édesanyja a hvg.hu-nak azt mesélte, a tanulók korrepetálását végző cég egyik munkatársa mondta neki és a lányának, hogy ha a kormányhivatal kérdezi, mondják azt, hogy a Drégelyvár Szakközépiskolába jártak. A nő később rákérdezett e-mailen, hogy erre a hazugságra miért volt szükség, azonban nem válaszoltak. (Fontos megjegyezni, hogy a korábbi magyarázatok szerint nagyon leegyszerűsítve kétféleképpen lehetett valaki "paulays": vagy eleve oda jelentkezett, vagy egy oktatásszervező céghez jelentkezett, és a Paulayban tette le a vizsgáit, illetve az érettségit.)

A kormányhivatal korábbi közlése szerint a bizonyítványokat – melyben szerepelt a Drégelyvár neve – a Paulay Alapítványi Középiskola állította ki. A diák édesanyjának elmondása szerint azon tanulók bizonyítványával volt csak gond, akik az 1-2 év alatt érettségit ígérő oktatásszervező cég felkészítése után mentek vizsgázni. Azt is mondta, a diákokat nagyon megalázó módon tájékoztatták arról, hogy nem érettségizhetnek. A fellebbezés után az Oktatási Hivatalnál segítőkészen álltak rendelkezésére, a kormányhivatal egyik munkatársán viszont azt érezte, flegmán áll hozzájuk.

©

Információink szerint az oktatásszervező cég korábban is kapcsolatban volt a Paulay Alapítványi Középiskolával, a diákok felkészítése külön helyszínen zajlott, a vizsgát azonban az iskolában tették. Májusban, mikor megvonták a Paulay érettségiztetési jogát, felhívtuk az érintett cég vezetőjét, aki tagadta, hogy idén is kapcsolatban lenne a középiskolával, azonban ez az állítása több forrás alapján cáfolható.

Úgy tudjuk, a Paulay Alapítvány is feljelentést tett, ennek részletei azonban nem ismertek. A rendőrség megerősítette ezt az információt, de nem árulta el, ki ellen és milyen jogcímen tett az alapítvány feljelentést. A folyamatban lévő nyomozás irataihoz csatolták ezeket a feljelentéseket. A nyomozás tavaly indult a Paulay kapcsán, hivatali visszaélés miatt indítottak eljárást a kormányhivatal és az oktatási hivatal feljelentése után.

Tisztáztuk az ellentmondó számokat

Nem csak az érettségin megjelent 80 diák bizonyítványával volt gond, a kormányhivatal ugyanis egyik válaszában azt írta: "122 vizsgára jelentkező tanügyi dokumentumaiban szerepelt a Drégelyvár neve, ők mindannyian tanulmányaik lerövidítésével végezték el a középiskolát: 28-an nappali, 94-en esti képzésen. Arról nincs adatunk, hogy közülük hányan voltak kapcsolatban a vizsgaközvetítő cégekkel.” Vagyis, 42 olyan diák is lehet, aki nem jelent meg az érettségin.

Sokan tettek még így: a Paulay Alapítványi Középiskolából eredetileg 321 diákot regisztráltak az érettségire – ez lett gyanús a hivatalnak, ezért indított újabb vizsgálatot –, de közülük 133-135 diák jelent csak meg az írásbeliken.

Az Oktatási Hivatal pár hónapja kimondta, azért kellett felfüggeszteni az iskola érettségiztetési jogát, mert a hivatal úgy látta,

„az érettségin nem feltétlenül a vizsgázók felkészültségének megfelelő eredmények születnének".

A tavalyi botrány után ez elég súlyos megállapítás.

Bezárták a sulit

Az iskola igazgatója júliusban közölte, a 2017/18-as tanévtől felfüggeszti működését. Ez önhatalmú döntés volt, viszont a Kormányhivatal pénteken közölte, az augusztus 31-én jogerőre emelkedett határozatával törölte a nem állami fenntartású intézmények nyilvántartásából a Paulay Alapítványi Középiskolát. A kormányhivatal azzal indokolta a döntést, hogy a középiskola nem szüntette meg a 2016-ban feltárt jogsértéseket, illetve további súlyos jogsértéseket követett el, „amelyek alapján az azonnali törlés vált szükségessé”.

A kormányhivatal kijelölte azokat az állami fenntartású iskolákat, amelyek kötelesek fogadni a törölt intézménnyel jogviszonyban álló diákokat. Információink szerint az oktatásszervező cég is új helyet keresett a vele kapcsolatban álló diákoknak.

 Csavar a történetben, hogy a Paulayt a saját munkavállalói is feljelentették a munkaügyi hatóságnál, mert csúszott a fizetésük. Az az ellenőrzés még folyamatban van.

©

Az oktatásszervező cég vezetője nem tud semmiről

Beszéltünk az oktatásszervező cég vezetőjével, aki mossa kezeit, és állítja, drégelyváras bizonyítványt nem láttak, sem ők, sem a diákok, és nem is értik az egészet. Miután ők oktatásszervező cég, náluk biztos, hogy nem kaptak ilyen papírt a diákok, ha bárki hamis bizonyítványt állított ki, az csak az iskola lehetett, de az iskolától nem kaptak dokumentációt. Nem tudja, ki írthatott bele a bizonyítványokba. A diákok a 9-10-es vizsgát a Paulayban tették le, ahogy a 11-12-es osztályozó vizsgát is, utóbbit ráadásul felügyelte a Kormányhivatal is, amely semmi kivetnivalót nem talált. Azt mondta, egy munkatárssal dolgozik, biztos, hogy ő nem mondta senkinek, hogy a diák állítsa azt, a Drégelyvárban végzett néhány évfolyamot.

Állítása szerint az érettségi vizsgán nem az ő általa közvetített hallgatók papírjaival volt gond. A nappali tagozatos hallgatóktól is bekérte a Oktatási Hivatal az előzetes, más iskolákból megszerzett bizonyítványaikat. De tudomása szerint a nappali tagozatos hallgatók azóta mind leérettségiztek. Jelen információi szerint valóban 321 diák jelentkezett érettségire, hiszen a tavalyról eltiltott hallgatók is jelentkeztek az idei évi vizsgára. Amit sikeresen a 99 % le is tett – közölte. (Itt visszakérdeztünk, hogy a 99 százalékot hogy érti, kiderült, csak arra az 53 diák 99 százalékára gondolt, akik megjelentek a vizsgán és nem érvénytelenítették az érettségijét.)

Fenntartja, hogy a Paulayval cége idén nem volt kapcsolatban, csak a Paulay iskolatitkárával, aki beíratta a diákokat. Elmondása szerint cégénél, a Paulay Alapítványi Középiskolában és az iskolatitkár albérletében is volt házkutatás, ahol dokumentumokat foglaltak le. Azt állítja, nekik semmi közük az ügyhöz, csak diák gyanúsítottakról tud, akik ártatlannak tartják magukat. Nem tudja, hány diákot idéztek be, úgy véli, szúrópróbaszerűen jár el a rendőrség.

A tavalyi érettségit a vizsgálat szerint manipulálták

A kormányhivatal nagyon súlyos szabálytalanságokat állapított meg a tavalyi vizsgálata során, kimondta, hogy az érettségit manipulálták. Röviden:

  • Az intézmény szándékosan visszaélt a tanulmányok lerövidítésére vonatkozó törvényi rendelkezésekkel.
  • Az ellenőrzés pillanatában minden tanuló teljesítette a 11. évfolyamot, de erről az intézményvezető nem tudott jegyzőkönyvet bemutatni, nem tartották életszerűnek, hogy egy sikertelen vizsga sem volt.
  • Négy tárgy érettségi vizsgáját ellenőrizték, a vizsgaszervező az írásbeli vizsgákon is súlyos jogsértéseket követett el, egy tárgynál a jogszabályi határidő előtt felbontották a vizsgadolgozatokat, a termek is zsúfoltak voltak.
  • A kormányhivatal lefoglalta a négy vizsgatárgy dolgozatait, a javítótanárok a kormányhivatal épületében javíthatták azokat, felügyelet nélkül. Miután ismét felmerült a jogsértés gyanúja, a kormányhivatal független szakértőket kért fel, hogy vizsgálják meg, a javítótanárok a jogszabályi előírásoknak megfelelően jártak-e el.

A legsúlyosabb megállapítás:

"A szakértők egymástól függetlenül arra az álláspontra jutottak, hogy a dolgozatokat egyértelműen manipulálták. Miközben az érettségi feladatlapon a vizsgázók teljes tudatlanságról mutattak tanúbizonyságot, a dolgozatokhoz csatolt tisztázati lapokon egységesen, szinte szóról szóra megegyező módon szerepeltek a helyes megoldások. Sok esetben a feladatlapon is sikerült feltüntetni a helyes megoldásokat, de azok ugyancsak több vizsgázónál az esszéfeladatok esetében is megegyeztek."

Az iskola ügyvédje akkor visszautasította ezeket a megállapításokat, szerinte és diákok meglátása szerint is vegzálták őket. Azért indult a vizsgálat annak idején, mert a kormányhivatal figyelmét felkeltette egy olyan oldal, az Infoblokk.hu, amely egy, illetve két év alatt ígért érettségi bizonyítványt a tanulóknak.

A nagy hiba

Hamis érettségi okos felhasználásával szinte lehetetlen lebukni, egy tuti csapda van: ha felvételiznek vele. Akkor ugyanis már az Oktatási Hivatal össze tudja vetni a nyilvántartásával, így kiderül, ha hamis.

Kiderült, a Paulayval ez is összefüggésbe hozható: az Oktatási Hivatal ugyanis korábban azt közölte, "a felsőoktatási felvételi eljárásban felhasznált hamis tartalmú érettségi bizonyítvány miatt élt feljelentéssel az intézményben 2016-ban érettségi vizsgát tett tanulóval szemben". A rendőrség ebben az ügyben is hivatali visszaélés gyanújával nyomoz. A különböző elmarasztaló megállapítások, határozatok után megkerestük az iskola igazgatóját, azonban megkeresésünkre soha nem reagált.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!