szerző:
HVG

Az EU reformlendületének lassulása kedvezhet Orbán Viktornak, hiszen egyelőre nem kell foglalkoznia a szorosabb integrációval.

Angela Merkel német kancellár ugyan tavasszal támogatta Emmanuel Macron francia elnök kétsebességes EU-ról szóló tervét, azonban német belpolitikai okok miatt Merkel nem tud erőteljesen fellépni Macron mellett.

Orbán Viktor a kétsebességes Európát „a legellenszenvesebb gondolatok” közé sorolta, s a nemzetek Európája mellett állt ki. Amennyiben az EU reformja erőre kap, Magyarországnak döntenie kell, részt vesz a szorosabb integrációban vagy kimarad.

Orbán szerint, ha valaki úgy dönt, hogy kívül marad, „hagyni kell, hogy kívül szerezzen érvényt érdekeinek”.

A visegrádi országok közül Szlovákia nem osztja azt az illúziót, hogy az EU-n „kívül is van élet”, s a közép-európia összefogás is csak eszköz számukra, hogy a minél szorosabb uniós integrációban részt vehessenek. Ha pedig választani kell a visegrádi négyek és az EU között, Robert Fico miniszterelnök az EU-t választaná, Orbán Viktor viszont még nem állította élére a kérdést.

További részletek az e heti HVG-ben!

©

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!