szerző:
hvg.hu

A volt kormányfő levélben gratulált Ilham Alijevnek „újraválasztásához”.

Az azeri állami hírügynökség szerint tegnap levélben köszöntötte Medgyessy Péter, magyar ex-miniszterelnök Ilham Alijevet, Azerbajdzsán gyakorlatilag örökös urát. közzé is tették a dokumentumot, amely szerint Medgyessy „gratulációját szeretné kifejezni az újraválasztás alkalmából”. Mert – ahogy a volt politikus fogalmaz – ez lehetővé teszi, hogy az azeri elnök folytassa „kitűnő és sikeres” munkáját. Medgyessy magát Azerbajdzsán igaz barátjának titulálja, és emlékezteti az elnököt találkozásukra.

A 15 éve hatalomban lévő Ilham Alijev még április 12-én győzött az általa előrehozott elnökválasztáson, amely már nem is öt, hanem egy alkotmánymódosításnak köszönhetően hét éves elnöki ciklusra adott fölhatalmazást. Alijev helyettese ezen időszakban nem más lesz, mint felesége Mehriban Aliyeva, akit még 2016-ban nevezett ki alelnöknek. Azerbajdzsán politikai helyzetét, az emberi jogok állapotát nemzetközi jogvédő szervezetek évek óta élesen kritizálják, a választások tisztaságát rendre megkérdőjelezik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!