szerző:
hvg.hu

Hiába tiltakozott korábban az akadémia, simán átment a javaslat. Az MSZP normakontrollt kezdeményez.

Elfogadta a parlamenti többség a költségvetést megalapozó törvényt, amellyel elvonták az MTA támogatásának jelentős részét. A pénz átkerül a Palkovics László vezette Innovációs és Technológiai minisztériumhoz.

A pontos összegről – ami az MTA összköltségvetésének csaknem fele, 25 milliárd forint – majd a költségvetési törvénynél szavaznak.

Az MTA folyamatosan tiltakozott a forráselvonás ellen, mert félti az Akadémia és a kutatások függetlenségét. Palkovics szerint nincs szó államosításról, a források összevonásával a versenyképességet és a hatékonyságot akarják növelni. Az MTA alternatív javaslatot is letett Palkovics asztalára, amit a miniszter lesöpört. A tárgyalást a költségvetési törvény elfogadása után folytatják. Egy nemigen hangoztatott elem lehet az átszervezés valódi tétje.

Az MSZP a szavazás után közölte, Áder János köztársasági elnöknek az Alkotmánybírósághoz kell fordulnia, mert a törvény sérti az Alaptörvényt, amely kimondja, hogy "Magyarország biztosítja a tudományos kutatás és művészeti alkotás szabadságát..", illetve hogy "Magyarország védi a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar
Művészeti Akadémia tudományos és művészeti szabadságát." Ha az államfő nem lép, az MSZP kezdeményezni fogja, hogy az ellenzéki képviselők együtt
kérjenek utólagos normakontrollt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!