szerző:
hvg.hu

Hiába a jogerős bírósági ítélet, a kormány a Kúriához fordulna, csak hogy ne kelljen kiadni, honnan érkeztek a tao-támogatások.

A kormány fenntartja azt az álláspontját, hogy a tao-pénz nem számít közpénznek – mondta Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón jelentette be: a Kúriához fordulnak a tao-pénzek nyilvánossága ügyében hozott bírósági ítélet miatt.

A Fővárosi Ítélőtábla tegnap döntött úgy jogerősen: tizenöt napon belül ki kell adni részletesen, honnan érkeztek a tao-pénzek. A két illetékes minisztériumnak, az Emminek és az NGM-nek azt kell közölnie: mely támogatásban részesülő szervezetek mely támogatási időszakokban mely támogatóktól pontosan mekkora összegű támogatásban részesültek.

A pert a Transparency International indította. Az ítélet szerint a kikért adatok közérdekűek, és közpénz felhasználását érintik. A támogatások a bíróság szerint közvetett állami támogatásnak minősülnek, a támogató cégek az államtól olyan kedvezményben részesülnek a támogatásért cserébe, mely „közpénzjelleggel bír”. Az ítélet indoklásában azt is kimondták: aki állami támogatást vesz igénybe, vagy közpénzt használ fel a tevékenysége során, annak számolnia kell a nyilvánossággal.

Egy másik ügyben a bíróság már tavaly októberben kimondta: a tao-támogatások közpénznek számít. A társaságiadó-kedvezmény keretében a cégek arról dönthetnek, hogy adójuk egy részét nem fizetik be a költségvetésbe, hanem sportegyesületeknek vagy színházaknak adják át.

A tao legnagyobb nyertese egyértelműen a felcsúti akadémia, 2011 és 2016 között 11 milliárd forint áramlott az akadémia alapítványához. A tao-pénzek a labdarúgásnak évente körülbelül 10 milliárd forintot jelentenek, ez nagyjából a duplája mindannak, amit a többi csapatsport összesen kap.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!