szerző:
hvg.hu

Május-júniusban hozza nyilvánosságra az orosz fővállakozó a Paks II.-höz kapcsolódó első közbeszerzési kiírásokat – jelentette be Valerij Zorja, az ASZE cégcsoport osztályvezetője a Portfolio konferenciáján.

Az első körben írják ki a turbinák beszerzését szolgáló pályázatokat, de a nukleáris sziget berendezéseire is számos beszállítói tender kiírása várható. Az ütemterv tartása érdekében nyár végéig aláírjuk a szerződéseket – közölte Valerij Zorja.

Az ASZE osztályvezetője azt mondta, Paks II. hatalmas projekt lesz, nagyon sok beszállító vehet részt venni benne. Az orosz fővállalkozó összességében mintegy 6000 tétel berendezés beszerzésére ír ki tendert a Paks II. projektben. A közbeszerzési folyamat 22 nagyberendezés tendereztetésére, közbeszerzésére terjedhet ki.

Az idei évre tervezett közbeszerzésekről azt mondta, egész Európára kiterjedően közzéteszik a felhívásokat. A pályázatok hivatalos nyelve az orosz lesz, de szerinte miután amerikai és európai cégek is nagy számban vesznek részt projektjeikben, "ez bizonyítja, hogy a nyelv nem lehet akadály".

A beszerzési folyamatról közölte, hogy a Roszatom gyakorlata az EU és Magyarország értékeivel összhangban van. A versenyképesség szerinte Oroszországban is fontos szempont, ott is tendereztetésen alapul a beszerzés.

"Az orosz jogi szabályozás megtiltja, hogy különbséget tegyünk helyi és nem helyi potenciális beszállítók között, csak a klasszifikáció alapján tehető különbség, vagyis egyenlő jogok illetik meg a helyieket és nem helyieket is" – tette hozzá.

A versenytárgyalás általában nyílt tárgyalás formájában valósul meg, amelyhez előminősítés nem szükséges.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!