szerző:
hvg.hu

Tovább panaszkodnak az autósok a meglepetésszerűen sokszorosára emelt kfgb-díjról a biztosító tulajdonosváltása után.

Évi 946 ezer forintra emelkedik a biztosítási díj az addigi 79 ezerről – erről küldött levelet egy autósnak a Pannónia Általános Biztosító. Nem először történik ilyen: a nemrég tulajdonost váltott biztosító elődje, az MKB Biztosító egy Trabant tulajdonosától évi 1,7 milliós kgfb-díjat kért volna, de más is panaszkodott arról, hogy nagyjából a tízszeresére nőtt volna a díja.

A probléma hátterében a cég tulajdonosváltása áll. Az MKB Általános Biztosítót tavaly novemberben vásárolta meg a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító, a váltást idén januárban be is jegyezték. Ekkoriban már több ügyfél kapott értesítést az ajánlott díjtételekről, sőt, ugyanabban a küldeményben fel is mondták a szerződést. Amikor erről januárban hírt adtunk, az MKB Általános Biztosító Zrt. azt írta: a határidők szem előtt tartásával, folyamatosan mondják fel az ügyfeleik kgfb-szerződéseit. A törlést akkor lehet végrehajtani, ha az ügyfél átveszi a levelet. Ameddig ez nem történik meg, az érintett szerződések bekerülnek az automatizált díjbekérő folyamatba, és az ügyfél kap egy díjbekérő levelet. Ez azonban a törlés hatályosulására nincs hatással.

„A kgfb piacról való kivonulásra a jogszabályok csak egyetlen lehetőséget adnak, az úgynevezett kiárazást. Ennek felvállalt célja, hogy a magas díjjal is ösztönözze az ügyfelet a szerződés felbontására, és hogy mihamarabb kössön új kötelezőt más biztosítónál” – írták. Amíg nem köt új szerződést, addig akár napi (több) ezer forintos fedezetlenségi díjat is felhalmozhat az ügyfél a Magyar Biztosítók Szövetsége tarifája alapján – tették hozzá.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!