szerző:
MTI

Kérdések és válaszok a cigányságról címmel jelent meg könyv a romák világáról, történelméről, kultúrájáról, a legnagyobb lélekszámú magyarországi nemzetiség életét érintő problémákról, a 2011-es népszámlálás adatairól, és arról, "ki a cigány": az, akit a többség annak tart vagy aki annak mondja magát.

A Napvilág Kiadó által gondozott, mintegy 170 oldalas kiadvány szerzője Szuhay Péter antropológus, a Néprajzi Múzeum munkatársa és Fleck Gábor szociológus kutató, a Budapesti Gazdasági Főiskola tanára, ők korábban több dokumentumfilm és tanulmány készítésében közösen is részt vettek.

A kötet egyes témái kérdésenként és tematikai bontásban is olvashatók, az áttekintést rendhagyó módon két tartalomjegyzék is segíti. A kiadvány – ismertetője szerint – arra tesz kísérletet, hogy "a közgondolkodásban és közbeszédben erősen jelen lévő előítéletek helyett (...) tényeken és adatokon nyugvó válaszokat" adjon az olvasóknak.

Mint írták, a szerzők azt akarják bemutatni, hogy az egyszerűnek tűnő kérdések mögött összetett problémák rejtőznek.

A könyv írói így olyan, "egyszerűnek tűnő" kérdésekre próbáltak meg választ adni: "van-e cigány színvilág?", "valóban a cigányok vérében van a zene?", "a romák kultúrája a kívülállás kultúrája?", lehet-e cigány képzőművészetről beszélni?, "cigány zene-e a cigányzene?", "ki tekinthető cigánynak?".

Ez utóbbi kérdést azért tartják érdekesnek, mert a népszámlálási és a szociológiai vizsgálatok adatai, illetve becslései között jelentős az eltérés. Utóbbi sajátossága, hogy nem azok számát mutatja, akik magukat cigánynak tartják, hanem azokét, akiket "a többség és a különböző intézmények cigányként tartanak számon".

A 2003-2004-es szociológiai vizsgálat a magyarországi cigányság létszámát 550 ezer és 600 ezer közöttire "valószínűsítette", miközben a 2001-es népszámláláson mindössze 194 ezren mondták magukat cigánynak. A 2011-es népszámláláson már 309 ezren vallották magukat romának, ám szakértői becslés akkor nem készült.

A kötetet szerda este mutatják be a szerzők jelenlétében a budapesti KuglerArt Szalonban; a beszélgetést Orsós Éva, az egykori Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal volt elnöke vezeti, a rendezvény vendégei között lesz Szalóki Ági énekes.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!