szerző:
hvg.hu

Minden családnál előjön a kérdés előbb-utóbb: legyen-e kutya a háznál? A kutyatartás alapvető előnyei mellett ma már tudományosan bizonyított tény, hogy a házőrzők pozitívan befolyásolják az egészségünket és akár a komolyabb bajtól is megmenthetnek minket. Úgy tűnik, a kutya az ember legjobb barátja – és orvosa is egyben.

Kiszagolják a rákos daganatot

Egy 1989-es orvosi tanulmány szerint egy beteg arról számolt be, hogy kutyája folyamatosan egy anyajegyet szagolgat a lábán, sőt néhányszor megpróbálkozott a kiszagolt rész kiharapásával. Később kiderült, hogy az anyajegy rosszindulatú daganatot rejtett.

©

A kutya azonban nem csak a bőr-, hanem mell-,  tüdő-, vagy akár vastagbélrák kimutatására is alkalmas. Egy speciálisan kiképzett, nyolcéves labrador például 37 esetből 33-nál jelezte helyesen a vastagbélrákos megbetegedést.

Figyelmeztetnek az alacsony vércukorszintre

2000-ben látott napvilágot egy orvosi tanulmány, amelyből kiderült, hogy a cukorbetegekkel élő kutyák kétharmadánál volt észlelhető valamilyen viselkedésbeli válzozás abban az esetben, ha gazdájuk vércukorszintje a kritikus szint alá esett. Néha már akkor jelezték a bajt, amikor az ember még fel sem fogta, mi zajlik a szervezetében. Az egészben a legjobb, hogy a kutyák ilyen esetben még apró lökésekkel is evésre biztatják a gazdit.

Csökkentik az ekcéma esélyét

Az is bebizonyosodott, hogy bár sokan féltik gyerekeiket az állatallergiától, az igazság az, hogy azok a gyerekek, akik kutyával nőnek fel, jóval kisebb eséllyel lesznek ekcémások. A felmérést 636 gyereken végezték el, de azért a tudósok arra figyelmeztetnek, hogy még további kutatásokra lenne szükség a témában, hiszen néhány felmérés szerint egyes gyerekeknél például az asztma esélyét növelheti a kutya közelsége.

Megmenthetnek az allergiás rohamoktól

Ha már szóba került az allergia, azt is érdemes tudni, hogy az erre kiképzett kutyák szinte bárhol kiszagolják azt az összetevőt, amire a gazda allergiás. A súlyos mogyoróallergiában szenvedőket például már a mogyoró illata is allergiás reakciókra ingerelheti, egy erre felkészített ebbel azonban ez a probléma is könnyen áthidalható.

A kutya mozgásban tartja az embert

©

Ez a legalapvetőbb előnye egy négylábú befogadásának. Az ebek mozgásigénye a befogadó családot is aktivitásra ösztönzi, ráadásul az önfeledt játék során fel sem tűnik maga a mozgás. Azok a gyerekek, akiknek kutya van a környezetében hetente átlagban 15 perccel többet mozognak azon társaiknál, akiknél nincs házőrző.

Kövesse Élet+Stílus rovatunkat a Facebookon is!

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!