szerző:
hvg.hu

Az olasz filozófus-író-szemiotika professzor Umberto Eco 84 éves volt.

A 84 éves filozófus-írót pénteken este fél 11-kor otthonában érte a halál.

©

Umberto Eco 1932. január 5-én született az észak-olaszországi (piemonti) Alessandriában. Egyházi nevelésben részesült, majd a torinói egyetemen középkori filozófiát és irodalmat tanult, majd 1954-es diplomaszerzése után nem sokkal az egyetemen helyezkedett el, illetve számos kiadóháznak dolgozott lektorként. Munkássága során főleg a középkori filozófiával és szemiotikával foglalkozott, de történeti, filozófiai és szemiotikai tárgyú írásai mellett jelentek meg tömegkommunikációval, irodalomkritikával és antropológiával kapcsolatos munkái is. Módszertani könyvét, a Hogyan írjunk szakdolgozatot című a magyar egyetemeken is kötelező anyag szokott lenni.

Karrierje során a későbbiekben többek között oktatott a Harvard és a Columbia egyetemeken, és számos intézménytől kapott tiszteletbeli fokozatokat, de leginkább a bolognai egyetemen oktatott.

Tudományos és közéleti munkássága mellett Eco számos regényt is írt, ezek közül leghíresebb 1980-ban megjelent A rózsa neve című középkori krimije, amelyből 1986-ban Sean Connery és Christian Slater főszereplésével készült film.

1988-ban jelent meg a Foucault-inga, 1994-ben A tegnap szigete, 2000-ben a Baudolino, 2005-ben a Loana kirányő titokzatos tüze, 2010-ben pedig A prágai temető című regénye, melyeket magyarra is lefordítottak. 2015-ben olaszol Numero Zero címen megjelent regényének magyar kiadását az Európa Könyvkiadó még korábban 2016 első felére ígérte.

Umberto Eco 2007-ben Magyarországon is járt, abban az évben ő volt a Budapesti Könyvfesztivál vendége.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!