szerző:
hvg.hu

A könyvkiadók felvetették, hogy Esterházy Péter születésnapján ünnepeljék a magyar próza napját, az Írószövetség kitalált valami egészen mást.

Április 14-én, Esterházy Péter születésnapján kellene megünnepelni a magyar próza napját – ezzel az ötlettel állt elő a tavalyi könyvhéten a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése. Az elképzelésük az volt, hogy miután április 11-én tartjuk a magyar költészet napját, három nappal később a prózát is ünnepelni lehetne.

A 444 írta most meg: a kormányhoz közel álló Magyar Írószövetség úgy döntött, valóban lesz ünnepnap, de nem április 14-e, hanem február 18-a, Jókai Mór születésének napja lesz a dátum. Az ötlet mellé állt a Magyar Művészeti Akadémia is. Esterházy Péter régen tagja volt a Magyar Írószövetségnek, de 2004-ben kilépett.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!