szerző:
hvg.hu

A párkereső nők szinte kivétel nélkül elvárják leendő társuktól az anyagi függetlenséget, ráadásul a legtöbben aktuális partnerüket sem támogatnák szívesen pénzügyileg, derült ki az egyik hazai társkereső legfrissebb felméréséből. A kutatás arra is választ adott, hogy mennyire számít manapság az, ha a párunk a sajátunktól eltérő vallási vagy politikai nézeteket vall.

A Lovebox kutatásából kiderült, hogy a nők csupán 5%-ának nem számít, hogy partnere anyagilag független-e. A férfiak esetében csak némileg változik az arány: 16% állította, hogy nem befolyásolja párválasztáskor a másik fél pénzügyi helyzete.

Arra a kérdésre, hogy gondot okoz-e, ha a partnert anyagilag támogatni kell a nők mindössze 1%-a válaszolta, hogy nem, és csupán 5%-a, hogy inkább nem. A férfiak több mint fele ezzel szemben úgy gondolja, hogy beleférhet a pénzügyi támogatás. Érdekes adalék, hogy minél magasabb szintű oktatásban részesült valaki, annál kevésbé hajlandó a másik anyagi segítésére.

©

A férfiakat a közvélekedéssel ellentétben nem zavarja, ha a partnerük többet keres náluk. A megkérdezett urak csupán 15%-a mondta, hogy nem szívesen randevúzna olyannal, aki jóval magasabb fizetést kap, mint ő. A nőknél ez az arány azonos, és a randevút teljesen kizártnak tartók aránya mindenkinél közelít a nullához. Mindezek alapján elmondható, hogy nemtől és iskolázottságtól függetlenül mindenki szívesen menne randira olyan személlyel, aki jóval többet visz haza nála.

A felmérés rámutatott: minél magasabb végzettséggel rendelkezik valaki, annál fontosabb szempont párkeresésnél, hogy a másik hasonló szintű oktatásban részesült-e. Az is kiderült, hogy a nőknek ez némileg fontosabb, mint a férfiaknak. Társkereséskor a hölgyek 73%-a, az urak 51%-a veszi figyelembe ezt a jellemzőt. Jelentősen változik az arány, és növekszik a nemek közti eltérés, ha arról a kérdésről van szó, hogy randiznánk-e nálunk kevésbé művelt emberrel. Míg a nők 91%-ának ez kifejezetten gondot okozna, addig a férfiaknál ez az arány pont fordított: mindössze 9%-uk nem menne randira náluk kevésbé művelt személlyel.

A kutatás arra is rákérdezett, hogy mennyire számít problémásnak az, ha a partnerünk vallási és politikai nézetei erősen eltérnek a sajátunktól. Az összes válaszadót tekintve kiderült, hogy a párkeresők 53,7%-ának ez kisebb-nagyobb mértékben, de gondot okoz. A nemek tekintetében a férfiak jóval megengedőbbek: 55%-uk állította, hogy ez nem feltétlenül jelent akadályt, szemben a nők 34%-os elfogadási arányával.

A Lovebox felmérése alapján jelentős eltérés rajzolódik ki a végzettség közötti különbségeket megvizsgálva is. Azok közül, akik egyetemen vagy más felsőoktatási intézményben végeztek, csak 33% menne randevúzni más politikai vagy vallási nézeteket valló személlyel, szemben az általános iskolát végzettekkel, ahol ez az arány jóval magasabb, közel 65%.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!