szerző:
hvg.hu

Egy nappal az után, hogy az orosz olimpikonok mégis kaptak egy jó esélyt az indulásra a doppingvád árnyékában, az orosz elnök közölte, hogy kihagyja a megnyitó ceremóniát.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nem tervezi, hogy részt vesz a riói olimpiai játékok megnyitóján - közölte a Kreml az Interfax hírügynökség útján.

Putyin a Nemzetközi Dzsúdószövetség tiszteletbeli elnöke, a tiszteletbeli alelnök egyébként Csányi Sándor, az MLSZ és az OTP elnöke.

Vasárnapi döntésével a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) a sportágakra bízta, hogy engedik-e versenyezni az orosz sportolókat, pedig korábban benne volt a pakliban, hogy a teljes orosz olimpiai csapatot letiltják az olimpiáról az állami doppingprogram miatt.

©

A NOB indoklása szerint azért nem tiltották ki az összes orosz sportolót, mert egyrészt a riói esemény hamarosan megkezdődik, a hátralévő idő pedig nem elegendő, hogy meghallgassák az összes érintettet, másrészt az Orosz Olimpiai Bizottság elnöke, Alekszander Zsukov ígéretet tett, hogy teljes mértékben együttműködik a nemzetközi szervezetekkel az ügy megoldásában. Garantálta továbbá az orosz doppingellenes rendszer teljes átalakítását.

Az ügy előzménye az volt, hogy Richard McLaren kanadai jogász jelentésében feltárta, 2011 és 15 között szervezett állami doppingprogramok zajlottak Oroszországban.

A doppingoló orosz sportolók nem indulhatnak az olimpián.