szerző:
hvg.hu

A Kötetlen Pálya – utak az okos városba című infografika-versenyen több mint 60 hallgató kapcsolódott be a közös gondolkodásba és hozott okos városfejlesztési ötleteket.

Tizenegy hazai egyetemről és főiskoláról, több mint 60 hallgató dolgozott csapatmunkában, hogy az IBM Magyarország és a Climate-KIC felhívására bemutassák, a nagyvárosi közlekedés mely területét és milyen megoldásokkal fejlesztenék, hogyan képzelik el a jövő nagyvárosait. Budapest mellett Szegedről, Pécsről és Sopronból érkeztek nevezések, a legaktívabbak a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem és a Széchenyi István Egyetem hallgatói voltak.

Színes parkolóhelyek, okos alkalmazások

A húsz beküldött pályamunka alapján a hallgatók leginkább a forgalmi dugók és parkolóhely keresés, a fenntarthatóság mentén a kerékpáros- és tömegközlekedésben tapasztalt problémákra hoznának fejlesztéseket, a megoldásokhoz pedig a smart city projektek alapkövei, a valós idejű adatfeldolgozás és felhő szolgáltatások kihasználása mellett a mobil eszközöket és specifikus applikációkat használnák leginkább.

Több pályamunka komplex forgalomirányítási rendszerre, a városvezetőket is segítő szoftverekre adott ötletet, míg fenntarthatósági szempontból alternatív közlekedési eszközök, műszerfalba integrált gazdaságosság kijelző és kerékpárosokat segítő megoldások merültek fel, vagy épp egy olyan színkód rendszer, ami a parkolás várható időtartama szerint jelölné a parkolóhelyeket. Az okostelefon pedig olyan eszköz a városlakók kezében, ami a lokáció-adatokon és forgalomfigyelésen keresztül nemcsak a felhasználók életét könnyíti meg, de a jövőben a forgalomirányításhoz és várostervezéshez is hasznos szempontokat adhat.

KARMA

A fődíjat egy ilyen, applikációra épülő megoldás nyerte el, a CityMug csapat tagjai – Ambrovics Gergely, Berecz András, Temesi Márton és Hevesi Annabella – KARMA című pályamunkája egy városi autómegosztó rendszert mutat be, ami a gyalogosok és sofőrök valós idejű összekötésével a járművek kihasználtságát, így a forgalmi helyzetet is optimalizálná.

A beküldött pályamunkákra az IBM Facebook oldalán a közönség is szavazhatott, a hallgatók munkáira több mint kétezer-ötszázan voltak kíváncsiak. A díjátadón a kinyomtatott infografikákból alkalmi kiállítást is szerveztek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!