szerző:
hvg.hu

A Google új oldalán ellenőrizheti, hogy milyen eszközökről és területileg honnan léptek be Gmailjébe és az ön által használt más Google-szolgáltatások fiókjaiba. Ha gyanús tevékenységet észlel, rögtön tehet is ellene.

Előfordulhat, hogy az ember bejelentkezve marad számítógépén a Gmailbe, miközben órákra magára hagyja az eszközt. De olyan is lehet, hogy egy másik városban lévő, nem olyan kedves ismerős tudja a jelszavunkat és lép be levelezésünkbe. Mindkét eset kiszűrésére jól használható a Google új biztonsági funkciója.

Ha erre a linkre kattint, akkor (azonosítói megadása után) a Google új biztonsági központjába jut. Itt láthatja, hogy milyen eszközökről léptek be a Google-fiókjához tartozó szolgáltatásokba (Gmail, YouTube, Chrome böngésző stb.), illetve azt is, hogy ez mikor történt. Ha egy-egy eszköz nevére kattint, akkor egy lista nyílik le, itt már nem csak ország, hanem – ha elérhető az adott eszközről ez az információ – város szintjén láthatja, hogy mikor honnan léptek be fiókjába.

©

Ha gyanús eszközöket, helyszíneket és/vagy időpontokat lát, akkor két dolgot tehet. Egyrészt (az aktuálisan használton kívül) minden eszköznél szerepel egy “Eltávolítás” gomb, erre rányomva azonnal kiléptetheti az adott készüléket. Ezután mindenképpen érdemes megváltoztatnia jelszavát. (Ha nehezen kitalálható jelszót szeretne, itt olvashat tippeket.)

Ha máskor is szeretne tudni ilyen hasznos dolgokról, lájkolja a hvg.hu Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!