szerző:
hvg.hu

Hiába figyelmeztetett több webes szakértő, köztük az internet megalkotójának tartott Tim Berners- Lee, az Európai Parlament elvetette a netsemlegességi rendelethez benyújtott módosításokat, és a veszélyesnek tartott eredeti formában fogadta el a jogszabályt.

Ellenzői szerint túl sok kiskaput hagy meg az a netsemlegességről szóló szabályozás, amelyet kedden délután nagy többséggel fogadott el az Európai Parlament. Bár a több ponton is problémásnak tartott tervezethez több módosító javaslatot is benyújtottak, a képviselők végül ezeket elvetve, eredeti formájában fogadták el a rendeletet.

Bár a rendeletalkotás alapvetően a netsemlegesség megerősítését célozta, több potenciálisan problémás pontja is van. A szabályozás alapján a netszolgáltatóknak lehetőségük lesz a "kétsebességes internet" bevezetésére: a különböző adatforgalom-típusok osztályozásával lassíthatják bizonyos weboldalak elérést. Sőt, akár bizonyos tevékenységeket is korlátozhatnak, például a fájlcserélést (torrentezést) vagy például az ingyentelefonálást lehetővé tévő VoIP szolgáltatások (Skype, Viber stb.) használatát.

A most elfogadott szabályozás értelemben gyökeresen megváltozhat az, amit ma internetezésnek hívunk.

Ha érdeklik a fejlemények, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!