szerző:
hvg.hu

Több hónap fejlesztői munkája után végre megjelent a Windows 10 első igazán nagy frissítése, a Threshold 2. A Microsoft gyorsabb rendszert ígér, vannak praktikus újítások, a Start menübe viszont reklámok költöznek.

Az új Windows 10-verzió a 1511-es kóddal azonosítja magát a Gépház Windows Update szekciójában, így találja meg a szoftverfrissítések között. (A szám a 2015. novemberi megjelenésre utal.)

Érdekesség, hogy az általános hibajavítás és csiszolgatás mellett több olyan dolog is most került a rendszerbe, melyet eredetileg a Windows 10 megjelenésekor már szerettek volna a élesíteni, de nem készültek el vele időben. Alaposan optimalizálták például bizonyos feladatok végrehajtásának, a vállalat ígérete szerint egy Windows 10-et futtató gép mostantól 30 százalékkal gyorsabban indul majd el, mintha Windows 7 lenne rajta.

©

A Start menün mostantól akár 2048 csempét is el lehet helyezni, aminek praktikusan semmi értelme nincsen, és kevesen fogják észrevenni. Azt viszont sokan észre fogják, hogy mostantól reklámok is kerülnek a Start menübe: a Windows Áruházból letölthető szoftverek hirdetéseit engedi ide be a Microsoft.

Apróságnak tűnő, de látványos változás, hogy a programablakok címsora már színes is lehet, így a teljes rendszer egy kicsit kellemesebb élményt nyújt.

Jobb programok, újabb programok

Gyorsítottak egy kicsit az Edge böngészőn, melynek fülei mostantól, ha föléjük visszük az egeret, akkor előnézeti képként megmutatják az oldalakat. Így aztán kevesebbet kell kattintani, kényelmesebb lehet a több megnyitott oldal közti váltogatás. Szintén újdonság, hogy az Edge minden windowsos eszközünkkel szinkronizálni fogja a Népszerű webhelyek, valamint az olvasásra váró tételek listáját.

©

Csiszolgattak még a beépített levelezőprogramon, a naptáron, a fotós alkalmazáson, a One Note-on, az Xbox alkalmazáson, sőt még a Pasziánszon is.

Új elemként kerültek a rendszerbe a Skype szétbombázásával megszülető üzenetküldő, hanghívó és videóhívó alkalmazások is. Így nem egy "nagy" Skype lesz a Windows 10-ben, hanem a számunkra éppen szükséges formát hívhatjuk elő az operációs rendszerbe beépített külön kis szoftverekkel.

20 perc is lehet, mire felmegy

Akinél a frissítések automatikusra vannak kapcsolva, annál előfordulhat, hogy a gép a háttében már le is töltötte a frissítőcsomagot, de annak településéhez mindenképpen újra kell indítani a pc-t. Érdemes számolni vele, hogy a teljes pakk letöltése után maga a frissítés (géptől függően) 10-20 percet vesz igénybe.

A Microsoft jövő év közepére ígéri a következő nagy frissítőcsomagot.

Ha máskor is tudni a Windows újdonságairól, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!