szerző:
hvg.hu

Nem árt (újra) áttekinteni ezt a 4 beállítást, mert a közösségi oldal ugyan rengeteg lehetőséggel szolgál, de a mindennapokban ezek lehetnek a legpraktikusabbak.

A Facebook mindig előrukkol valami kisebb-nagyobb újdonsággal, de vannak olyan alapvető beállítási lehetőségek, melyeket mindenkinek érdemes átnéznie nem csak most, hanem rendszeres időközönként is.

1) Ilyen például az üzenőfal fontossági sorrendjének megadása. Ez asztali böngészőben a jobb felső sarokban (a lefelé mutató nyíllal) lévő menü Hírfolyam-beállítások pontjában található, mobilos alkalmazásban pedig a jobb alsó sarokban a Tovább (More) lehetőségre kell kattintani, majd a megjelenő 3 opció közül a Hírfolyam-beállításokat (News Feed Preferences) kell választani.

©

Felülről haladva az első opcióval azt adhatjuk meg, hogy mely ismerősök és oldalak bejegyzéseit szeretnénk először látni az üzenőfalon, amikor a Facebookra lépünk. A másodikkal ugyanígy válogathatunk, de itt azt állítjuk be, hogy mely ismerősök és oldalak posztjait nem akarjuk látni. A harmadikkal visszavonhatjuk az előbbi beállításokat, és újra megjelennek az adott ismerősök és oldalak posztjai. A negyedikkel pedig nekünk ajánlott oldalak közül válogathatunk.

2) A másik ilyen alapvető lehetőség a bejegyzéseink szerkesztése, egy meggondolatlan vagy nem elég jól ellenőrzött posztolás esetén ez komoly segítség. Ehhez csak a poszt felett a jobb oldalon látható nyílra kell kattintani, majd meg is jelennek az alábbi lehetőségek.

©

Hasonló menü hozható elő a telefonos appban is a bejegyzésnél lévő lenyitható menüben, ott is módosítható a bejegyzés (Edit post).

3) Ha a Facebookon lát valami érdekeset, de később szeretné megnézni az adott videót vagy cikket, akkor szintén a jobb felső sarokban látható nyilat megérintve előkerül a Bejegyzés mentése (Save link) lehetőség, amellyel későbbre elmentheti.

Az így elmentett hivatkozásait számítógépen ide kattintva találja, mobilon pedig a "More" lehetőség után a "Mentve" opciót választva nézheti át.

Mentett bejegyzések a mobilos alkalmazásban
©

4) A Tevékenységnaplót nem árt néha ellenőrizni, több okból is. Egyrészt ha valaki más is be szokott lépni a Facebook fiókjába, akkor itt átnézheti mi történt. Másrészt pedig arra is jó, hogy átnézzük, milyen érdekességeket láttunk az utóbbi időben a Facebookon, hiszen az összes lájkolásunk és kommentelésünk itt van időrendi sorrendben.

Ehhez számítógépen a jobb fölső nyilas menüben értelemszerűen a Tevékenységnapló pontot kell választani, ami a félig-meddig angolul lévő telefonos alkalmazáson belül a "More" menüpontban a "Settings" lehetőség után az "Activity Log" opcióval érhető el.

©

Ha érdeklik a Facebook új funkciói, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!