szerző:
hvg.hu

Korábban úgy tűnt, a felhasználók háborgása után visszakozik a Microsoft, és meghagyja a OneDrive 15 gigás ingyenes tárhelymennyiségét. Most levelet küldtek a felhasználóknak: hamarosan mégiscsak alaposan leviszik a korlátot.

Még tavaly novemberben írtunk róla, hogy a Microsoft 15 gigáról 5-re szállítja le a OneDrive-on fizetés nélkül használható tárhely méretét. Egy hónapra rá a vállalat visszalépett a harmadolástól. Most azonban úgy tűnik, mégiscsak meglépik.

Egy olvasónk továbbította nekünk azt a levelet, amit OneDrive-felhasználóként kapott – és ami, úgy tűnik, osztrák felhasználókhoz is eljutott. A levélben az olvasható: „2016. 06. 29. napján a OneDrive-on használható tárhely mérete 15 GB-ról 5 GB-ra változik. Megszüntetjük a filmtekercshez használható 15 GB-os bónusz tárhely nyújtását is.” Ez utóbbi kiegészítéssel együtt a módosítás többeknek azt jelenti: 30 GB-ról csökken egy csapásra 5 GB-ra az ingyenesen rendelkezésre álló tárhelyük.

Olvasónk annak ellenére kapott erről szóló levelet, hogy január végén elvégezte a 15 gigás hely megtartásához szükséges lépéseket. [Frissítés: a Microsoft tájékoztatása szerint valamilyen hiba csúszhatott a rendszerbe, aki kérte 15 gigás tárhelye megtartását, annak nem kellett volna megkapnia ezt a levelet, annál ugyanis nem csökkentik a tárhely méretét és a +15 gigát sem veszik el.]

©

A Microsoft a levélben ezután hozzáteszi: tisztában vannak azzal, hogy „ezek jelentős változások abban a szolgáltatásban, amelyet Ön rendszeresen használ. Elnézést kérünk, ha ezekkel a változásokkal esetleg kellemetlenséget okoztunk Önnek. Nehezen hoztuk meg ezt a döntést, de erre szükség volt ahhoz, hogy a jövőben is fenntartható módon tudjuk működtetni a OneDrive-ot.”

A felhős tárhelyek egyébként elég vegyes mezőnyt mutatnak: miközben az Apple kezdettől fogva 5 GB-nyi tárhelyet kínál ingyen, a Box.com és a MediaFire 10-10 GB-nyit enged, a Google viszont nemcsak, hogy 15 gigával indít, de rendszeresen hirdet akciókat, amikor pár gigabájttal megtoldható ez a méret.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!