szerző:
Papós Tamás

Hiába titkosították a WhatsApp üzeneteit, egy másik ingyenes üzenetküldő sokkal nagyobb biztonságot kínál.

Korábban már ajánlottuk a szöveges Snapchatként ismert Confide alkalmazást, de most több okból írunk róla újra. Egyrészt mert azóta Androidra, valamint windowsos és Mac számítógépekre is megjelent az eddig csak iPhone-ra és iPadre letölthető ingyenes alkalmazás. Másrészt mert az Apple és az FBI harca miatt felértékelődtek a titkos üzenetküldést biztosító alkalmazások, amelynek eddigi legkomolyabb jele, hogy az 1 milliárd felhasználóval rendelkező WhatsApp bevezette az üzenetek titkosítását.

Ez szép és jó, de a végpont-végpont közötti titkosítást a Confide eddig is tudta, ráadásul további előnyökkel is jár. Például az üzenetek elolvasás után megsemmisülnek, és a fejlesztők időközben megoldották a képernyőfotók problémáját is: ha valaki screenshotot készít valamelyik üzenetről, akkor a galériájában egy teljesen szürke kép jelenik meg. És van itt még egy látványos, szintén biztonságot növelő funkció is.

©

Az e-mailes regisztráció után bármelyik üzenetet is olvassuk, csak egy-egy sorát látjuk. Megnyitás után el vannak takarva az üzenetek, majd felülről lefelé kell húzni az ujjunkat, hogy egy-egy sora feltűnjön a képernyőn. Fotóknál és felhőszolgáltatásokból is csatolható dokumentumoknál ugyanez történik. Ha szép lassan lehúzzuk az ujjunkat, akkor meg tudjuk nézni, ha pedig mindent átnéztünk, a bal felső sarokba kattintva kiléphetünk az üzenetből. Ezzel a lendülettel pedig egy látványos összeomlás keretében meg is semmisül az üzenet.

Az alkalmazás ingyenes és reklámmentes. Havonta 1500 forintért tovább lehet fejleszteni az appot, a havidíjért cserébe arra is lesz lehetőség, hogy az elküldött, de még el nem olvasott üzeneteket utólag visszavonjuk és kitöröljük a címzett üzenetei közül.

Amennyiben inkább olyan alkalmazásra vágyik, amely hasonlóan biztonságos és ingyenes, de telefonálni is lehet vele - szintén titokban -, akkor az amerikai titkosszolgálat megfigyelési ügyeit leleplező Edward Snowden által is naponta használt Signal appot ajánljuk.

Ha ez érdekes volt, hasonlókért lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!