szerző:
Papós Tamás

A Viber legújabb frissítése remek újdonságokat hozott az ingyenes üzenetküldőt használóknak: titkosítottak lettek az csevegések, de még jobb hír, hogy el is rejthetők mások szeme elől.

Az Apple és az FBI nagy port kavart vitája után gyakorlatilag alapvető elvárás lett az üzenetküldő alkalmazásokkal szemben, hogy végpont-végpont közötti titkosítást kapjanak. Ilyen például Edward Snowden kedvenc alkalmazása, amely már számítógépen is használható, illetve a lehető legtitkosabb üzenetküldő, az általunk is bemutatott Confide.

Ezt a titkosítást kapta meg az egyik legnépszerűbb üzenetküldő, a Viber is. Az alkalmazás 6.0-ás frissítése már letölthető, ha pedig ez megvan, onnantól megnyugodhatunk: csak a címzettek férhetnek hozzá üzeneteinkhez. Ezt egyébként színes lakatok (szürke és zöld) jelzik az üzenetváltásoknál, ha viszont piros lakatot látunk megjelenni, akkor óvatosan chateljünk, ugyanis ez azt jelzi, hogy probléma merült fel a korábban megbízhatónak minősített kontakt hitelesítő kulcsával.

Nem csak titkosítottak az üzenetek, de a chatelések el is rejthetők mások szeme elől. Ha attól fél, hogy rossz kezekbe kerül a mobilja vagy számítógépe, akkor a következő pár lépésben rejthet el beszélgetéseket.

Először a főoldalon ki kell választania, hogy melyik csevegést szeretné elrejteni az alkalmazásban, majd ha belépett az elrejtendő chat ablakába, akkor a jobb felső sarokban látható Beállítások ikonra kell kattintania. Ekkor ezek a lehetőségek jelennek meg.

©

Itt alul a "Csevegés elrejtése" opciót kell választani.

©

Ezután a fenti kép jelenik meg, majd a "PIN kód beállítása" funkciót kell megérinteni.

©

Ha ez megvan, egy 4 jegyű PIN kódot kell megadni a csevegéshez.

©

Ezzel kész is a beállítás, a fenti képen azt láthatja, hogy innentől kezdve hogyan éri el az adott csevegést, amely az alkalmazás főoldalán többé már nem jelenik meg. A csevegés eléréshez a kereső mezőbe be kell írni a PIN kódot, majd egyetlen találatként az adott csevegés ikonja megjelenik, arra kattintva pedig folytatható a chatelés. Ezt bármennyi csevegéssel meg lehet tenni, de a PIN kódokat el ne felejtse!

A Vibernél nem ezek az első lépések a biztonságos chatelés felé, hiszen az elküldött fotók és videók önmegsemmisítését is be lehet állítani, illetve korábban arról is írtunk, hogy az elküldött üzeneteket utólag is ki lehet törölni a címzettek alkalmazásából.

Ha máskor is tudni szeretne a Viber új funkcióiról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!