szerző:
hvg.hu

Az Északi-tenger Dogger-pad nevű területén egy mesterséges szigetet és több száz szélerőművet építenének fel, ami Dánia, Anglia, Norvégia, Németország és Hollandia számára biztosítana tiszta energiaforrást.

Kevesen tudják, de az Északi-tengernek van egy nagyon sekély területe, ahol a víz helyenként csak 13 méter mély. A Dogger-pad nevű terület 300-350 km hosszú és 17 600 négyzetkilométeren terül el, Angliától mintegy 100 kilométerre Keletre. A dán, holland és német energetikai szakemberek most a Dogger-padnál fognának egy olyan projektbe, ami évente 80 millió ember villamosenergia-szükségletét elégítené ki.

A The Local beszámolója szerint az Északi-tenger erős széljárása jó lehetőség lenne arra, hogy több száz szélerőmű segítségével villamosenergiát termeljenek. Az elképzelések szerint egy mesterséges szigetet hoznának létre saját kikötővel és repülőtérrel, ami az áram termelésének megfelelő koordinálást szolgálná. A szélerőművek a sziget körül lennének, a megtermelt energiából pedig mindenki részesülne a régióban.

©

Az elsődleges cél, hogy az erőművek 30 GW áramot termeljenek, amit később 70-100 GW-ra növelnének. Ez a mennyiség 80 millió embernek az energiaszükségletét elégítheti ki. A szakemberek március 23-án írhatják alá azt a szerződést, ami alapján elkezdhetik kidolgozni a megvalósíthatósági tanulmányt.

A kérdés ezek után már csak az, hogy milyen turbinákat telepítenének oda, van ugyanis egy újfajta technológia, ami sokkal hatékonyabb, mint az eddigiek.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!