szerző:
hvg.hu

Új megközelítést hozott a fájlmegosztókkal szembeni szerzői jogi küzdelembe az Európai Unió Bíróságának egyik főtanácsnoka, aki közvetlenül felelősnek tartja az internetszolgáltatókat a jogsértő fájlmegosztásért. Magyar jogászok szerint ha a javaslatot átveszi a bíróság, az új fejezetet nyit a szerzői jogvédelemben.

Az Európai Unió Bírósága (EUB) hamarosan véget vethet a legnépszerűbb torrentoldalként működő Pirate Bayhez való hozzáférésnek, és ha ez megtörténik, vélhetően semmi nem állítja majd meg a további hasonló intézkedéseket. Egy szerzői jogok védelmére specializálódott alapítvány azt kérte egy holland bíróságtól, kötelezze az internet-hozzáférést nyújtó szolgáltatókat a Pirate Bay blokkolására. Az indok, hogy az oldal szerzői jogsértéseknek szolgál helyszínéül, amennyiben lehetővé teszi a szerzői jogokat sértő fájlmegosztást.

Az ügyben eljáró holland bíróság kikérte az EUB véleményét azzal kapcsolatban, hogy fel lehet-e lépni az oldalhoz hozzáférést biztosító internetszolgáltatókkal szemben, amelyek lehetővé teszik felhasználóik számára, hogy szerzői jogvédelem alatt álló művekhez (pl. filmekhez, szoftverekhez) jogosulatlanul hozzáférjenek. Az ügy friss fejleménye, hogy Maciej Szpunar bírósági főtanácsnok a fentieknél is határozottabb fellépést váró indítványt terjesztett a bíróság elé. A főtanácsnok szerint az internetszolgáltatókat közvetlen felelősség terheli az általuk biztosított internethasználat során elkövetett szerzői jogsértésért.

A KPMG Legal Tóásó Ügyvédi Iroda szerint a megközelítés újdonsága, hogy nemcsak a fájlmegosztókkal szemben lépnének már fel, hanem azt a platformot érintené a korlátozás, amely a szerzői jogsértésnek teret biztosít. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a Pirate Bayt már maga a netszolgáltató lenne köteles letiltani, így hiába is üti be valaki az oldal címét a böngészőjébe, nem töltődne be a szájt.

A főtanácsnok indítványa nem köti az EUB-t, amely várhatóan június közepén dönt. Amennyiben az európai bíróság követné Szpunar főtanácsnok álláspontját, az hatékony fellépést tenne lehetővé a jogsértő fájlmegosztókkal szemben. Mint minden technikai korlátozást, az ilyesmit is meg lehet kerülni, de egy ilyen értelmű döntés alighanem a tömeges torrentezés végét is jelentené.

A torrentezésben egyébként is nagy változás jöhet: másképp lehet majd letölteni, illetve lehet, hogy letölteni sem kell majd a torrenteket. Erről itt olvashat.

Ha értesülni szeretne a döntésről és következményeiről, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!