szerző:
hvg.hu

Elon Musk szerint az, hogy már az országok is mesterséges intelligenciában gondolkodnak, veszélyes, könnyen elhozhatja a harmadik világháborút.

Amikor valaki sorra szállítja az emberiség elmúlt 100 évének (talán) legfontosabb találmányait, valószínűleg csak kevesen gondolnák azt, hogy van a technológiai fejlesztéseknek olyan területe, amiről kifejezetten negatív az illető megítélése.

Pedig úgy tűnik, a kettő – mármint az innováció és az óvatosságra intés – nem zárja ki egymást, erre pedig maga Elon Musk a tökéletes példa. Miközben forradalmasította az autózást, az űrutazást, hipergyors vákuumvasutat épít és újragondolta az űrhajósok szkafanderét is, a mesterséges intelligencia és a robotok kapcsán meglehetősen negatív a jövőképe. Nemrég Mark Zuckerbergnek szólt vissza, de küldött már nyílt levelet az ENSZ-nek is a mesterséges intelligencia és a robotika 116 elismert szakértőjével közösen, hogy tiltsák be a gyilkos robotokat.

Ezúttal ismét a Twitterre posztolt egy bejegyzést Musk. Mint írja, szerinte azzal, hogy a mesterséges intelligencia fejlesztése már a nemzetek szintjén zajlik, könnyen a harmadik világháború kitöréséhez vezethet.

Persze jó oka volt arra, hogy ilyesmit írjon, a bejegyzés ugyanis nem sokkal az után született, hogy Vlagyimir Putyin elmondta, szerinte ki lesz "a világ ura". Egy következő bejegyzésében arról írt, a háborút nem az emberek, hanem maguk a mesterséges intelligenciák fogják kirobbantani. Ez a történet mintha már ismerős lenne valahonnan.

Bár egyik követője felvetette, hogy a kormányok maguktól valószínűleg sosem tudnának mesterséges intelligenciát kifejleszteni, Musk szerint erre nincs is szükségük, mert el tudják érni, hogy a hazai cégek lefejlesszék nekik a mesterséges intelligenciát.

Musk mindezek mellett kitért Észak-Koreára is. Szerintük az ország vezetése sosem fogja kilőni az atomtölteteit, mert azzal saját halálos ítéletét írná alá a rezsim. Az országnak pedig nincs olyan szövetségese, amely segítségével háborút tudnának kirobbantani.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!