szerző:
hvg.hu

Hosszú évek várakozása után kedden este, magyar idő szerint 21:45-kor végre megnyomhatták a start gombot Elon Muskék, hogy kilőjjék a világ egyik legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavyt, és a Nap körüli pályára állítsák vele a Tesla legújabb elektromos autóját, a Roadster 2-t.

Eredetileg január végére tervezte a SpaceX, hogy első ízben lövi ki a világ valaha volt legnagyobb hordozórakétáját, a Falcon Heavyt, a startot azonban eltolták – egészen február 6-ig. Elon Muskék ráadásul abban sem lehetettek biztosak, hogy a történelmi pillanat összejön, sokáig ugyanis rendkívül erős szelet mértek a légkörben, ami megakasztotta az indulást.

A szakemberek hosszas számolgatás után végül úgy vélték, magyar idő szerint 21:45-kor lenne a legalkalmasabb elstartoltatni a rakétát. A raktérben az ilyenkor szokásos súly helyett egy Tesla Roadster 2 kapott helyet, benne egy bábuval, amit a SpaceX szintén saját fejlesztésű szkafanderébe öltöztettek.

Starman in Red Roadster

Elon Musk (@elonmusk) által megosztott bejegyzés,

A korábbi tervek szerint a Tesla Mars körüli pályára állt volna, végül azonban a Nap körüli ellpiptikus pályára állítást tűzték ki célul Elon Muskék. Ez azonban így is komoly teljesítménynek ígérkezett, a kocsi ugyanis a számítások szerint a legtávolabbi ponton eléri a marsi pályát.

©

A kilövés szerencsére sikeres volt, amiért valószínűleg nemcsak az irányítóközpontban szorítottak rengetegen. Tavaly szeptemberben ugyanis egy Falcon-9-es indítórakéta a kilövés pillanatában felrobbant, így érthető módon mindenki attól tartott, hogy ez ismét bekövetkezik. De nem következett. Az óriási várakozás után végül magyar idő szerint 21:45-kor minden gond nélkül elstartolt a Falcon Heavy, fedélzetén a már korábban említett autóval és a SpaceX szkafanderébe öltöztetett bábuval.

©
©
©
©

A segédrakéták minden különösebb gond nélkül váltak le, majd tértek vissza a Földre tökéletes szinkronban.

©
©

A projekten évek óta dolgozók öröme csak fokozódott, amikor levált a kapszula, a Roadster pedig végre megkezdhette az utazását.

©

Elon Muskék még egy apró poénnal is megtoldották az estét, az autó kijelzőjén a Don't Panic!, azaz Ne ess kétségbe! feliratot jelenítették meg. Érthető, a magunk részéről egész biztosan pánikba esnénk, ha egy kabrióban ülve egyszer csak a világűrben találnánk magunkat. Persze a mondat egyben kikacsintás is az ismert és elismert képregény és sci-fi szerző Neil Gaiman Ne ess pánikba! című könyvére, amellyel Douglas Adams munkásságát élteti. Nem mellesleg pedig a Galaxis útikalauz stopposoknak című műből is ismerős lehet a mondat.

©

Azzal, hogy a SpaceX sikeresen lőtte ki a Falcon Heavyt, ismét történelmet írt, ráadásul egyszerre többet is. A rakéta ugyanis 5 millió font tolóerővel rendelkezik, ami a SpaceX szerint 18 darab 747-es repülőgép maximális teljesítményét jelenti. Minderre persze szükség is van, hiszen több mint 60 tonnányi rakományt tud befogadni. Ráadásul Elon Musk előtt még soha senki nem lőtt autót az űrbe – kivéve persze, ha a Holdjárót annak tekintjük.

©

A Falcon Heavy óriási kapacitása azt is jelenti, hogy a SpaceX-nek köszönhetően minden eddiginél nagyobb rakományt képesek a világűrbe juttatni a szakemberek, legyen szó műholdakról, teleszkópokról vagy épp az űrutazáshoz szükséges kellékekről.

A Falcon Heavy azonban nemcsak emiatt keltheti fel a NASA érdeklődését is. Az amerikai űrügynökség terve ugyanis az, hogy újra embert vigyenek a Holdra, amit a saját fejlesztésű, Space Launch System (SLS) nevű rakétájukkal tennének meg. Az SLS végső állapotában még a Falcon Heavynél is nagyobb teljesítményre lesz képes, azonban van vele némi probléma. A jelenlegi állás szerint ugyanis a legjobb esetben is csak 2022-re lesz készen, de még így is többb mint 10-szer drágább lesz vele repülni, mint a SpaceX rakétájával.

Bár a NASA rakétája komoly támogatást kap az amerikai kormánytól, a SpaceX olcsóbb (és szemmel láthatólag megbízható) megoldása azt is jelenti, hogy a cég segítségével jóval olcsóbbá válhat a Holdra utazás, mint azt korábban bárki is gondolta. Elon Musk néhány hónapja jelentette be: a Földön bárhova elutazhatunk majd 60 perc alatt, de szerinte még a Mars sem elérhetetlen.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!