szerző:
hvg.hu

Remek funkciói miatt a 90-es évek egyik leghasznosabb számítástechnikai eszközévé nőtte ki magát a Windows jó pár éve Intézőként ismert Fájlkezelője (Windows File Manager). Most, csaknem három évtizeddel az eredeti publikálást követően, ismét elérhetővé vált a szoftver igazi retrováltozata. És igen: Windows 10-en is fut.

Sokan élni sem tudnak a fájlok kezelésére alkalmas különféle programok nélkül, melyekből ma már számtalan verzió érhető el. Mint minden szoftverből, ezekből is készült az adott kornak megfelelő darab, a Windows 3.0-ás változatánál például a Windows File Manager volt az etalon. Annyira, hogy az 1990-es debütálást követően majd 10 évig, 1999-ig működött.

Bár a kis program mai szemmel nézve már nem tűnik túl fejlettnek, valójában nagyon sok mindenre alkalmas volt: a fájlok másolgatásán, áthelyezésén és törlésén túl a már meglévő állományok közti keresésre is hasznos segédeszköznek bizonyult. Gyakorlatilag olyan volt, mint ma a Total Commander, mely ugyancsak régi motoros a számítástechnika világában, de hasznossága miatt a mai napig nagyon sokan dolgoznak vele.

A Windows-verziók ütemszerű fejlődése persze nem kedvezett az inkább MS-DOS környezethez igazított File Managernek, így 9 éven át tartó uralma végül leáldozni kényszerült. A program viszont annyira népszerű volt, hogy az utókor számára is megmentették, hogy az is megtapasztalja „előnyeit”, aki már bőven az ezredforduló után kezdett számítógépet használni. (Ugyanígy persze puszta kíváncsiságból is érdemes vele próbát tenni, ha valaki megtapasztalná, hogyan oldották meg az emberek régen mindazt, amit már a Windows Intézővel szokás.)

©

A GitHub-ról letölthető ingyenes verzió akármilyen Windowson működésre bírható (beleértve az újabb, 10-es kiadásokat is), az MIT licence alatt pedig szabadon felhasználható. A retroélményt fokozza, hogy külsőre szinte egy az egyben a 30 évvel ezelőtti állapotnak megfelelően néz ki, még a különféle billentyűparancsok is ugyanúgy működnek, ahogy egykoron, az eredeti változatnál.

Ha egy szintúgy klasszikus programra vágyik, vessen egy pillantást a 90-es évek másik népszerű darabjára, a Winampra, amely bár jó ideje megpihent, egy lelkes rajongónak hála, nemrég újjászületett.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!