szerző:
hvg.hu

Egy újonnan felbukkant hiba miatt teljes hozzáférést kért az androidos telefonoktól a közösségi oldalhoz tartozó mobilapp, amely így a használója minden lépését követni tudta. Már kijavították, de hogy pontosan hány embert érintett, azt egyelőre nem közölték.

Alighogy túljutottak a Cambridge Analytica okozta válságon a Facebooknál, újabb, alighanem sokakat érintő probléma ütötte fel a fejét: androidos felhasználók arról számoltak be, hogy a szolgáltatáshoz tartozó mobilapp valamiért teljes hozzáférést kért a telefon használatához.

A The Next Web újságírója, Matt Navarra által is megosztott képernyőkép szerint a probléma azért is jelentős, mert az app így a mobil minden részére ráláthatott, beleértve a híváslistát, a galériában sorakozó fotókat és videókat, de tulajdonképpen bármit, ami a telefonon csak megtalálható. Olyan ez, mintha egy idegennek kulcsot adnánk a lakásunkhoz, hogy szabadon nézelődhessen, és kutakodhasson a fiókokban.

A fejlesztői hibából adódó problémához hozzátartozik, hogy a leskelődéshez előbb felhasználói engedélyt kellett adni. Vagyis ameddig ez nem történt meg, úgy – elviekben – az app sem kapott hozzáférést a telefonhoz és így annak tartalmához.

A Mashable cikkében megjegyzi, hogy az ügy napvilágra kerülése után azonnal megkeresték a Facebookot, de onnan csak később érkezett reakció. Közleményükben megerősítették a felhasználók által gyanítottakat, hogy valóban kódolási hibáról van szó, majd hozzátették, a vállalatnak nincs szüksége ilyesfajta jogosultságokra, a problémát pedig már kijavították.

Arról nem esett szó, hogy pontosan hány ember adata kerülhetett veszélybe, a közleményben ugyanis csekély számú érintettről írnak, de konkrétumok nélkül.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!