szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az óriásira dagadt adatgyűjtési botrány egyik kulcsszereplője, a Cambridge Analytica vezetője rejtett kamerás felvételen beszél arról, hogy olyan levelezőrendszert használnak, ami a küldés után 2 órával törli az elküldött e-mailt.

A hétvégén robbant ki, azóta pedig már óriásira dagadt a Facebookot érintő botrány, amely szerint a Cambridge Analytica nevű elemzőcég 50 millió felhasználó adataihoz juthatott úgy, hogy a helyzet jelenlegi állása szerint egyszerűen csak kihasználták a Facebook által nyitva hagyott kiskaput.

Az ügy részleteiről itt írtunk korábban, itt pedig arról, hosszú hallgatás után miként reagált az ügyre Mark Zuckerberg. Hogy mi lesz az ügy vége, azt egyelőre lehetetlenség lenne megmondani, a jelek szerint viszont a Cambridge Analytica nagyon is félt attól, hogy az illegális tevékenységük kitudódik.

Mint kiderült, a cég a megszerzett személyes adatokat "politikai fegyverként" használták az amerikai választási kampányban. Az elemzőcég képviselőit a Channel 4 Srí Lanka-i üzletembernek álcázott riportere kereste fel, és rejtett kamerájával felvette, amint Alexander Nix, a Cambridge Analytica vezérigazgatója elmondja, cége milyen lejárató kampányokkal tud hitelteleníteni politikai riválisokat.

A fenti videóban egy ismerősen csengő márkanév is elhangzik: ProtonMail. Nix ugyanis arra kéri a "leendő ügyfelét", készítsen magának egy ProtonMail-fiókot.

Ha valaki esetleg még nem hallott volna róla: a ProtonMail egy olyan levelezőrendszer, amely a titkosított üzenetküldés mellett arra is képes, hogy az elküldött leveleket egy meghatározott idő múlva megsemmisítse. A kliens ráadásul iPhone-on és iPaden, androidos eszközökön és persze a weben is elérhető, így bárhonnan könnyen hozzáférhető. Bővebben itt írtunk róla.

Nix a videóban azt is elmondja, az elküldött levelekhez egy kétórás intervallumot állítanak be, így elküldés után két órával megsemmisül a levél (függetlenül attól, hogy elolvasták-e). A Cambridge Analytica vezérigazgatója szerint minderre azért van szükség, hogy a tevékenységnek "ne maradjon nyoma".

©

A levél csak akkor tűnik el, ha egy másik ProtonMail-fiókba küldik el azt, így érthető, Nix miért kérte ezt a Channel 4 álcázott riporterétől. A levelezővel ugyanakkor más e-mail-címre is lehet hasonlóan titkosított levelet küldeni. A ProtonMailben ugyanis beállítható, hogy jelszóval védjék a levél tartalmát. A címzett ilyenkor egy hivatkozást kap, amelyet megnyitva a jelszó birtokában megtekinthető a levél, utána pedig az időkorlát lejárta után törlődik.

©

Mindez arra utal, hogy a Cambridge Analytica megpróbálta eltüntetni a bizonyítékokat, hogy egy esetleges lebukás esetén biztosan ne kerüljön elő semmilyen olyan dokumentum, ami esetleg terhelő lehet a cégre nézve.

Ha máskor is tudni szeretne hasonló dolgokról, lájkolja a HVG Tech rovatának Facebook-oldalát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Már a 16-18 éves krónikus betegeket is beoltják a Heim Pál kórházban az egyik orvos szerint

Kórházreformra készülhet a kormány

Kórházreformra készülhet a kormány

Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?

Duma Aktuál-teszt: Ha Ön jobboldali, akkor egyből szép is?