Észak-Korea az űrbe tart: megérkezett a hordozórakéta

Utolsó frissítés:

Szerző:

Címkék: műhold; Észak-Korea; Kim Ir Szen;

Műholdas felvételek tanúsága szerint Észak-Korea az ország északkeleti részébe, a Dongcsang-ri bázisra szállította vonattal hordozórakétájának fő egységét, amellyel az áprilisra bejelentett szputnyikfellövését kívánja végrehajtani - jelentette a dél-koreai és a japán média vasárnap jól értesült forrásokra hivatkozva.

Phenjan a hónap közepén jelentette be, hogy április 12-16. között a Földet megfigyelő műholdat bocsát fel, Kim Ír Szen néhai koreai vezető születésének 100. évfordulója alkalmából. 1998 óta ez lesz a harmadik bejelentett műholdindítási kísérlet Észak-Korea részéről.

Az ENSZ-t és az észak-koreai atomprogramról Phenjannal tárgyaló Egyesült Államokat, Oroszországot, Kínát, Japánt és Dél-Koreát egyaránt aggasztja, hogy Észak-Korea a műholdat a világűrbe juttató hordozórakétával valójában ballisztikus rakétakísérletet akar végrehajtani. Phenjan e negatív visszhang nyomán külföldi szakértőket és újságírókat hívott a műhold indítására, hogy eloszlassa a kételyeket.

Friss állások Jobline.hu

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X