szerző:
MTI

"A nemzetközi védelemre szoruló, a háború, az erőszak és az üldöztetés elől menekülő gyermekek védelme elsődleges fontosságú kell hogy legyen valamennyi európai kormány számára" – mondta az Európa Tanács főtitkára.

A menekültekkel érkező kiskorúak és gyermekek gyakran válnak bűncselekmények áldozatává, ezért érdekükben azonnali és fokozott védelmükre szólította fel az Európa Tanács tagországainak kormányfőit Thorbjorn Jagland főtitkár Strasbourgban.

A menedékkérő gyermekek biztonságának és megfelelő ellátásának fokozott biztosítása annak az intézkedési ajánlásokat tartalmazó levélnek a célja, amelyet Thorbjorn Jagland főtitkár, az Európa Tanács 47 tagországa vezetőinek küldött szerdán.

A főtitkár arra hívta fel a kormányfők figyelmét, hogy a bűnesetek megelőzése érdekében hagyjanak fel a kiskorú menekültek fogva tartásának gyakorlatával.

A gyermekeket nem szabadna a bevándorlókat fogva tartó központokban elhelyezni kivételes esetektől eltekintve, rövid időre. A tagállamoknak pedig különösen nagy figyelmet kell fordítaniuk a kislányokra, akik többszörös veszélynek vannak kitéve – közölte a főtitkár.

A kísérő nélkül menekülő gyermek könnyű préda az emberkereskedők számára, ezért minden európai ország elsődleges feladatának kell lennie, hogy megvédje a gyermekeket az erőszaktól, a kizsákmányolástól. Azonnali intézkedésekre van szükség a gyermekek megfelelő ellátásának és felügyeletének biztosítására – szögezte le Jagland.

Azokban az esetekben, amikor nem lehet egyértelműen eldönteni a gyermek életkorát, a vizsgálat befejezéséig ugyanazt a védelmet kell kapnia, mint a kiskorú menedékkérők.

A múlt évben nagyjából 300 ezer gyermek érkezett Európába, legtöbbjük kísérő nélkül. A Törökországból Görögországba érkező migránsok közül háromból egy kiskorú. A tavaly szeptemberi adatok azt mutatják, hogy a Földközi-tengeren átkelők között legalább kettő gyerek van naponta. Az európai rendőrségi hivatal (Europol) kimutatása szerint a menekültválság kezdete óta legalább 10 ezer gyermeknek veszett nyoma, többnek a menekültközpontban való elhelyezésüket követő néhány napban – tájékoztatott a tanácsi főtitkár.

"A nemzetközi védelemre szoruló, a háború, az erőszak és az üldöztetés elől menekülő gyermekek védelme elsődleges fontosságú kell hogy legyen valamennyi európai kormány számára" – hangsúlyozta Thorbjorn Jagland.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!