szerző:
hvg.hu

Az amerikai politikusok szerint nemcsak a CEU, az egész magyar felsőoktatás szabadsága veszélyben forog.

Nem szűnik a CEU elleni kormányzati hadviseléssel szembeni amerikai tiltakozáshullám: tizenegy republikánus és demokrata szenátor (köztük John McCain, képünkön, Chuck Schumer és Dianne Feinstein) írt nyílt levelet Orbán Viktornak, hogy a CEU-val együtt igyekezzen megoldást találni az intézmény zavartalan működésének fenntartása érdekében.

A Chris Murphy demokrata szenátor által vezetett kétpárti csoport aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy a napokban elfogadott törvény egész Magyarországon veszélyeztetheti az akadémiai szabadságot, és hangsúlyozza, milyen fontos szerepet játszik a rangos intézmény a magyar–amerikai kulturális és akadémiai kapcsolatok fejlődésében. A levél emlékezteti Orbánt, hogy a jogszabály amerikai campus működését követeli meg a CEU-tól, úgy, hogy nem vonatkozik rá a másik 27 felsőoktatási intézménynél lehetséges kivételezés. Ez a szabály figyelmen kívül hagyja a CEU és a magyar nép régóta tartó kapcsolatát – írja a dokumentum.

Az amerikai tiltakozás figyelembe vételére kevés az esély: Lázár János a legutóbbi kormányinfón megerősítette, hogy bár ők nem akarják bezárni a CEU-t, de kizárt, hogy az intézmény diplomát adjon át anélkül, hogy oktatási intézményt hozna létre az Egyesült Államokban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!