szerző:
hvg.hu

Szerzs Szargszján, aki az utóbbi 10 évben Örményország államfője volt, a múlt héten ült át a kormányfői székbe. A váltás után tömegtüntetések robbantak ki Jerevánban.

A jelek szerint a jereváni kormány nem tudta kezelni a tüntetéseket, amikor a rendőrök több mint kétszáz embert őrizetbe vettek – köztük az ellenzék több vezetőjét – a demonstrációkon résztvevők száma csak nőtt. A tüntetések élén Nikol Pasinján áll. Az egyelőre nem derült ki, hogy ki veszi át Szargszjántól a kormány vezetését. "Békét akarok az országban" - magyarázta a lemondást  Szargszján.

A bársonyos forradalmat hirdető ellenzék azért vonult az utcára, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a miniszterelnöki poszt átvételével Szargszján be akarta betonozni magát a hatalomba. A váltás előtt egy alkotmánymódosítással kibővítették a kormányfői jogköröket, s korlátozták az államfő hatalmát.
Egy héttel korábban a politikus még hallani sem akart a távozásról. Szargszján ugyanis a kamerák előtt találkozott Pasinjánnal, ám a kormányfő szinte azonnal otthagyta az ellenzéki vezetőt, s közölte, nem hagyja zsarolni magát. "Azért jöttem, hogy a lemondásáról tárgyaljunk"-  mondta az ellenzéki Pasinján ugyanis a miniszterelnöknek, hozzátéve: "Örményországban megváltozott a helyzet, a hatalom immár a nép kezében van".

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!